Milieu / afval

Home > Producten en diensten > Milieu / afval

Logo WaardlandenDe reinigingsdiensten van de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Liesveld, Hardinxveld-Giessendam, Nieuw-Lekkerland, Zederik en Leerdam zijn samengegaan in Reinigingsdienst Waardlanden. 

De website van Waardlanden geeft u alle informatie over het brengen en ophalen van afval. Ook kunt u hier een digitale afspraak maken voor het ophalen van het grofvuil.

Wanneer wordt het afval bij u opgehaald? Kijk op de digitale afvalkalender van Waardlanden. 

Afvalbrengstations

U kunt uw afval naar alle afvalbrengstations van deze gemeenten brengen. U hoeft dus niet meer naar het afvalbrengstation in de gemeente waar u woont.

 

 • Textielinzameling 2 juli door KICI

  Woensdag 2 juli kunt u kleding die u niet meer wilt gebruiken op straat zetten. Dan wordt er weer huis aan huis textiel ingezameld door stichting KICI. Het textiel kunt u in de kledingzak doen die u in de brievenbus krijgt of heeft gekregen. Vergeet niet dat u niet alleen kleding kunt doneren, maar ook ander huishoudelijk textiel zoals hand- of theedoeken. Zelfs textiel met een vlek of scheur mag gedoneerd worden.

 • Digitale afvalkalender Waardlanden

  Sinds een aantal maanden heeft Waardlanden een digitale afvalkalender. Deze is ook heel goed mobiel te bekijken, en is te vinden op:

  http://waardlanden.2go-mobile.com/

 • Ondergrondse milieuparken gerealiseerd in Giessenlanden

  De gemeente Giessenlanden en Reinigingsdienst Waardlanden realiseerden de afgelopen weken ondergrondse milieuparken op diverse plaatsen in alle dorpen. Dit zijn containers onder de grond waar u voortaan glas, plastic en textiel kwijt kunt. Op locaties waar hoogbouw staat, zijn ook containers voor restafval en papier geplaatst. Daarbij houdt u thuis gewoon uw mini-containers. Door bouwwerkzaamheden in het centrum van Arkel, volgen de containers hier na de zomer.
  Meer info
 • Binnenkort ondergrondse containers

  De gemeente Giessenlanden en Reinigingsdienst Waardlanden leggen komende weken in alle gemeentedorpen - met uitzondering van Arkel - ondergrondse milieuparken aan. Dit zijn containers onder de grond waar u voortaan uw glas, plastic en textiel kwijt kunt. Op locaties waar hoogbouw staat, komen ook containers voor restafval en papier. Omdat er op dit moment werkzaamheden zijn in het centrum van Arkel, volgen die containers later dit jaar.

  Meer info
 • Inzameling KCA op 3 mei

  In verband met de sluiting van de afvalbrengstations op zaterdag 26 april zal de kca-wagen (klein chemisch afval) op zaterdag 3 mei aanwezig zijn in Groot-Ammers en Leerdam. In Groot-Ammers van 10.00 uur tot 12.00 uur en in Leerdam van 13.00 tot 15.00 uur.

 • Rectificatie papierinzameling Arkel

  In een eerder bericht heeft gestaan dat de papierinzameling in Arkel van maandag 21 april (tweede paasdag) naar dinsdag 22 april verplaatst wordt. Echter, dit is niet juist. De blauwe minicontainers zullen worden geleegd op maandag 28 april. We vragen u vriendelijk uw container tot die tijd van de aanbiedplaats weg te halen.

  Meer info
 • Wethouder Jan de Groot stimuleert afvalscheiding

  Reinigingsdienst Waardlanden wil de inwoners van Giessenlanden extra motiveren om hun afval nog beter te scheiden. Daarom biedt zij inwoners de mogelijkheid om hun kleinere gft-bak van 140 liter gratis om te ruilen tegen een groter formaat van 240 liter of indien gewenst een extra container aan te vragen. Dat afvalscheiding  onder de inwoners leeft, blijkt uit het feit dat er regelmatig extra containers worden aangevraagd. Om deze trend positief te onderstrepen kwam wethouder Jan de Groot naar het Kerkeind in Arkel om daar bewoner Raymond Been persoonlijk een nieuwe groencontainer te overhandigen.

  Meer info
 • Gratis GFT-compost

  In tegenstelling tot eerdere berichten kunt u op donderdag 17 april vanaf 16.00 uur gratis GFT (Groente- Fruit- en Tuinafval) compost afhalen. De actie vindt plaats omdat de gescheiden GFT-inzameling in onze gemeente een groot succes is. Alleen particulieren mogen de compost ophalen, zolang de voorraad strekt.

  Meer info
 • Afvalkalender 2014

  Op de website van Reinigingsdienst Waardlanden staan vanaf nu de digitale afvalkalenders voor 2014.  Deze vernieuwde afvalkalender is afgestemd op uw eigen adres. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op www.waardlanden.nl krijgt u uw persoonlijke afvalkalender te zien. 

  Meer info
 • Textielinzameling 29 januari door KICI

  Woensdag 29 januari kunt u kleding die u niet meer wilt gebruiken op straat zetten. Dan wordt er weer huis aan huis textiel ingezameld door stichting KICI. Het textiel kunt u in de kledingzak doen die u in de brievenbus krijgt of heeft gekregen. Vergeet niet dat u niet alleen kleding kunt doneren, maar ook ander huishoudelijk textiel zoals hand- of theedoeken. Zelfs textiel met een vlek of scheur mag gedoneerd worden.

  Meer info
 • Vet, recycle het!

  Eén derde van de consumenten spoelt resten olie of vet uit de pan weg onder de kraan. Deze miljoenen kilo’s vet zorgen jaarlijks voor grote overlast in het riool en het is slecht voor het milieu. Bovendien kan van dit oude (frituur)vet en bakolie zeer efficiënt biobrandstof gemaakt worden. Daarom zeggen wij: Vet, recycle het!
  Meer info
 • Meld uw bodemenergiesysteem aan voor optimale bescherming

  Sinds 1 juli 2013 is het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen van kracht. Dit besluit heeft betrekking op energiesystemen die woningen of bedrijfsgebouwen in de winter verwarmen en in de zomer koelen door middel van de temperatuur in de ondergrond. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat voor iedereen die een bodemenergiesysteem aanlegt en in gebruik neemt gelijke regels gelden. Er zijn hiermee ook veranderingen gekomen in de bevoegd gezag structuur. Voor gesloten bodemenergiesystemen, is de gemeente het bevoegd gezag geworden. 

  Meer info
 • Wijziging inlevertijden klein chemisch afval

  Met ingang van 1 oktober 2013 zijn de tijden voor inlevering van klein chemisch afval (kca) in Leerdam en Groot-Ammers gewijzigd. De dag – de laatste zaterdag van de maand – wijzigt niet.
  Meer info
 • Spek de clubkas met vet

  Bent u een organisatie die een ruimte heeft waar mensen (langs)komen? En wilt u een steentje bijdragen aan een groene samenleving en tegelijkertijd extra inkomsten genereren? Word dan een inzamelpunt voor gebruikt frituurvet en bakolie.
  Meer info
 • Laatste week 'Lever in en win!'

  Tot 26 oktober nog prijzen te winnen door oud apparaat in te leveren

  De actie ‘Lever in en win!’ gaat de laatste week in. Inwoners van Giessenlanden die een oud elektrisch apparaat inleveren maken kans op één van de meer dan honderd prijzen, zoals een tablet, smart TV, koelkast, boormachine, wasmachine, en nog veel meer. Bij sommige inleverpunten gaan de actiecoupons zo hard, dat de reservevoorraden al zijn aangebroken.

  Meer info
 • Unieke samenwerking Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Nationale Databank Flora en Fauna

  Deze maand werden 17 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid aangesloten op de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Dankzij een pilot bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) werd het mogelijk de gehele regio toegang te geven. De pilot loopt tot 1 januari 2014. Een unieke samenwerking: nog niet eerder sloten zoveel gemeenten tegelijk aan op de databank. “De omgevingsdienst en de gemeenten zijn klaar om aan de slag te gaan met de Nationale Databank”, aldus Coen Ladrak, projectleider groene regelgeving bij OZHZ.
  Meer info
 • Campagne ‘Gooi niet weg, lever in!’ vanaf 28 juni van start

  Bijna iedereen weet dat een oude televisie of kapotte koelkast moet worden ingeleverd om te recyclen. Maar dat geldt ook voor een spaarlamp, MP3-speler, keukenmixer en elk ander elektrisch apparaat. Bijna 90% van het materiaal kan weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken, en dat is natuurlijk heel goed voor het milieu: niet weggooien of laten liggen, maar inleveren! Om meer inwoners hiermee bekend te maken start de gemeente Giessenlanden een multimediale campagne.

  Meer info
 • Plastic afval kun je beter scheiden

  In de gemeente Giessenlanden kunt u uw plastic verpakkingen inleveren in de dichtstbijzijnde inzamelcontainer voor plastic. Door plastic verpakkingen te scheiden van overig huishoudelijk afval kunnen we deze weer inzetten als nieuwe grondstoffen. Van deze grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt.

  Meer info
 • Inzameling textiel succesvol

  Meer info
 • Afvalinzameling tijdens feestdagen april/mei

  Woont u in het gedeelte van Giessenburg of Giessen-Oudekerk waar op donderdag afval ingezameld wordt? Dan wordt de inzameling van Hemelvaartsdag verschoven. De groene container wordt nu geleegd op zaterdag 11 mei in plaats van op donderdag 9 mei. 

  Meer info
 • Textielinzameling 10 april 2013 door KICI

  Woensdag 10 april kunt u kleding die u niet meer wilt gebruiken op straat zetten. Dan wordt er weer huis aan huis textiel ingezameld door stichting KICI. Het textiel kunt u in de kledingzak doen die u deze week in de brievenbus krijgt of heeft gekregen. Vergeet niet dat u niet alleen kleding kunt doneren, maar ook ander huishoudelijk textiel zoals hand- of theedoeken. Zelfs textiel met een vlek of scheur mag gedoneerd worden.
  Meer info
 • Afvalbrengstations gesloten met Pasen

  Meer info
 • Verruiming openingstijden afvalbrengstations Hardinxveld-Giessendam en Leerdam

  Meer info
 • Earth hour 2013: samen één uur het licht uit voor de aarde!

  Tijdens Earth Hour, op zaterdag 23 maart 20.30 uur, gaat overal ter wereld 1 uur het licht uit. Met die krachtige symbolische actie geven elk jaar vele miljoenen mensen, bedrijven, organisaties en gemeenten aan dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde en samen krachten moeten bundelen voor duurzame oplossingen. Deze internationale actie van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat door samen te werken iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan het beschermen van onze toekomst en die van volgende generaties.

  Meer info
 • Milieuvriendelijke veegmachine voor Reinigingsdienst Waardlanden

  Waardlanden presenteert met trots haar nieuwe milieuvriendelijke en geluidsarme veegmachine. Vice voorzitter van Reinigingsdienst Waardlanden en wethouder van Gorinchem Arjan Rijsdijk is aanwezig bij de in ontvangst name van de nieuwe veegmachine van Waardlanden.
  Meer info
 • Extra of grote groene kliko?

  Reinigingsdienst Waardlanden wil het u zo makkelijk mogelijk maken om uw afval te scheiden. Met één telefoontje of mailtje wordt bij u een gratis extra, of grotere groene container afgeleverd.
  Meer info
 • Aanmeldzuilen afvalbrengstations

  Ook Reinigingsdienst Waardlanden gaat met zijn tijd mee. Sinds half september treft u daarom op de afvalbrengstations in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Leerdam aanmeldzuilen aan. Bezoekers kunnen daarmee hun bezoek aan het afvalbrengstation aanmelden.
  Meer info
 • Vleermuizen

  Vleermuizen: niet eng, maar bijzonder! Vleermuizen zijn bijzondere beesten waar je soms, in de schemer van een mooie zomerdag, nog een glimp van opvangt. Het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ geldt helaas voor deze vliegkunstenaars onder de nachtdieren. Ze hebben hun imago niet mee, men vindt ze griezelig en hun aanwezigheid zorgt soms voor overlast. Ondanks hun verborgen levenswijze leven vleermuizen vaak in de nabijheid van mensen. Vleermuizen zijn streng beschermde dieren. Dus verjagen of doden mag niet.

  Meer info
 • Kringloopwinkels

  Als iets nog goed is, maar niet meer nodig, waarom zou je het dan weggooien? Schenk producten een tweede leven. Dit is goed voor het milieu en het dient een maatschappelijk belang. Steeds meer weet men de Kringloopwinkel te vinden voor het inleveren van overtollige en afgedankte spullen, zoals woonaccessoires, meubelen, kleding, schoenen, boeken, elektronica, wit- en bruingoed, speelgoed, boeken etc.

  Meer info
 • Lenen aanhangwagen Waardlanden

  Om uw afval naar een van de afvalbrengstations van Reinigingsdienst Waardlanden te brengen kunt u gebruikmaken van een aanhangwagen van Waardlanden.
  Meer info
 • Nieuw provinciaal telefoonnummer voor melden milieuklachten en bedrijfsincidenten

  Het nieuwe nummer van deze Milieutelefoon is: 0888 - 333 555. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. De Milieutelefoon is een gezamenlijk initiatief van de provincie Zuid-Holland en de vier milieu- en omgevingsdiensten in de provincie. Het oude nummer van de wachtdienst van OZHZ, 078 - 770 85 99, zal op termijn ophouden te bestaan. Gedurende een periode wordt er nog wel automatisch naar het nieuwe nummer doorverbonden. De afhandeling van milieuklachten en incidenten in onze regio blijft wel gewoon een taak van de wachtdienst van OZHZ.

  Meer info
 • Ophaaldienst klein chemisch afval stopt in 2012

  In 2012 stoppen de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Graafstroom, Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Zederik met het ophalen van klein chemisch afval (kortweg ‘kca’).U was gewend vier keer per jaar gebruik te maken van de chemokar.

  Meer info
 • Afvalbrengstation Hardinxveld-Giessendam nu ook op vrijdagochtend geopend

  De inzamelfrequentie voor het ophalen van grof huishoudelijk afval is verminderd. Daardoor weten steeds meer mensen de weg naar de afvalbrengstations te vinden. Ook bij het afvalbrengstation in Hardinxveld-Giessendam wordt het steeds drukker. Reinigingsdienst Waardlanden heeft daarom besloten om een extra ochtend per week open te gaan en is nu op vrijdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur.
  Meer info
 • Klachten over opstijgen en landen luchtvaartuig

  De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR Milieudienst Rijnmond) verleend namens Gedeputeerde Staten ontheffingen voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik van terreinen voor luchtvaart.
  Meer info
 • Grof huishoudelijk afval (grofvuil)

  Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot en te zwaar is om in een huisvuilzak of -container aan te bieden, zoals bijvoorbeeld oude meubels of vloerbedekking of huishoudelijke apparatuur (wit- en bruingoed). U kunt uw grofvuil afgeven bij het afvalbrengstation. U kunt ook een afspraak maken met de gemeentelijke afvalstoffendienst voor het ophalen van grofvuil.

  Meer info
 • Geluidsoverlast bij evenementen? Bel de Omgevingsdienst!

  Ervaart u tijdens een evenement geluidsoverlast? Dan kunt u dat melden bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ).

  Meer info
 • Hondenpoep, daar trappen wij niet (meer) in!!

  Het zonnetje begint weer te schijnen en iedereen is weer buiten te vinden. En wat is het dan vervelend als inwoners tijdens een mooie wandeling in de hondenpoep trappen. Of nog vervelender als kinderen na een sliding tijdens een partijtje voetbal op het plaatselijke trapveld een zogenaamde ‘hondenpoepbroek’ oplopen.

  Meer info
 • Chemokar haalt klein gevaarlijk afval op

  In de week van 16 mei rijdt de chemokar door de gemeente Giessenlanden.

  Meer info
 • Startsein papiercontainers

  Op maandag 18 april plaatste wethouder Jan de Groot de eerste blauwe container in de gemeente Giessenlanden bij oud-wethouder en raadslid Berend Buddingh’.
  Meer info
 • Geen bouw- en sloopafval meer opgehaald tijdens Grofvuilroute Waardlanden

  Door het ontbreken van afvalbrengstations (ABS) werd in de gemeenten Graafstroom, Giessenlanden, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik tijdens de grofvuilroute ook bouw- en sloopafval meegenomen. Inmiddels kunnen alle inwoners in het Waardlanden-gebied gebruik maken van een afvalbrengstation en is het inzamelen van bouw- en sloopafval tijdens de grofvuilroute niet meer nodig.

  Meer info
 • Milieudienst wordt Omgevingsdienst

  Per 1 januari 2011 bestaat de huidige Milieudienst Zuid-Holland Zuid niet meer. Vanaf deze datum vormt een deel van de Provincie Zuid-Holland met de Milieudienst Zuid-Holland Zuid een nieuwe uitvoeringsorganisatie: de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.
  Meer info
 • Geen kca en asbest meer op de gemeentewerf aan de Vort

  Vanaf 1 januari 2011 is het niet meer mogelijk klein chemisch afval en asbest in te leveren bij de Gemeentewerf aan de Vort in Noordeloos. Vanaf dat moment kunt u alleen nog terecht bij de afvalbrengstations van Reinigingsdienst Waardlanden.

  Meer info
 • Reinigingsdienst Waardlanden. Zelfde service, meer mogelijkheden

  Vanaf 1 september a.s. wordt het huisvuil in onze gemeente opgehaald door reinigingsdienst Waardlanden. Waardlanden is een nieuwe organisatie en is ontstaan door een fusie tussen de GGNZ, die het afval ophaalde in de gemeenten Giessenlanden, Graafstroom, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik en de reinigingsdiensten van de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.

  Meer info
 • Afvalbrengstation

  Korenet Afvalbrengstation ook open voor inwoners Giessenlanden

   

  Met ingang van 1 juli 2010 kunt u met uw afval ook terecht bij Korenet Afvalbrengstation, Transportweg 6, 2964 LP Groot-Ammers (bedrijventerrein Gelkenes). De uitbreiding van de dienstverlening hangt samen met de verdere regionalisering van de reinigingsdiensten.

  Meer info
 • Oud papierinzameling

  Op maandagavond 12 april ondertekenden vertegenwoordigers van verenigingen en kerken samen met wethouder Berend Buddingh’ een intentieverklaring voor de inzameling van oud papier in de gemeente. De kern van de verklaring is dat de blauwe container begin 2011 wordt ingevoerd en de verenigingen en kerken zelf oud papier kunnen blijven ophalen.
 • Inzameling huisvuil en opstelplaatsen

  Zoals u weet worden de minicontainers geleegd met een zogenaamde zijlader. De chauffeur pakt de bakken met een hefsysteem op en leegt ze in de auto. Om dit doelmatig te doen vraagt de inzameldienst Waardlanden uw medewerking. Belangrijk is dat:

  Meer info
 • Plastic inzameling

  Giessenlanden in december 2009 met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Naast het scheiden van bijvoorbeeld gft-afval, glas en papier kunt u vanaf nu ook plastic verpakkingen zoals: flessen, flacons, tubes, plastic zakken, bakjes en boterkuipjes scheiden van het overige afval. Hierdoor kan het plastic verpakkingsafval na inzameling worden gerecycled. En zo werkt u en iedereen in onze gemeente mee aan een schoner milieu!

  Meer info
 • Aanvraag / afmelden (extra) afvalcontainers

  U kunt bij de gemeente Giessenlanden 'digitaal' afvalcontainers aanvragen of afmelden. Dit gaat met behulp van uw DigiD en dit formulier.

Archief