Milieu / afval

Home > Producten en diensten > Milieu / afval

Logo WaardlandenDe reinigingsdiensten van de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Liesveld, Hardinxveld-Giessendam, Nieuw-Lekkerland, Zederik en Leerdam zijn samengegaan in Reinigingsdienst Waardlanden. 

De website van Waardlanden geeft u alle informatie over het brengen en ophalen van afval. Ook kunt u hier een digitale afspraak maken voor het ophalen van het grofvuil.

Wanneer wordt het afval bij u opgehaald? Kijk op de digitale afvalkalender van Waardlanden. 

Afvalbrengstations

U kunt uw afval naar alle afvalbrengstations van deze gemeenten brengen. U hoeft dus niet meer naar het afvalbrengstation in de gemeente waar u woont.

 

 • Afvalinzameling: Wijzigingen rond feestdagen

  Er zijn wijzigingen in de afvalinzameling op Tweede Pinksterdag.

  Meer info
 • VANG start in Arkel

  Wist u dat in uw restafval nog waardevolle afvalstoffen zitten? Daarom wordt restafval steeds slimmer ingezameld. In alle dorpen in Giessenlanden gaan we in 2015 restafval slimmer inzamelen. Als eerste in Arkel, daarna volgen de andere dorpen.

  Meer info
 • Extra inlevermogelijkheden kca

  Vanaf 1 april 2015 zal de chemokar twee keer per maand op de afvalbrengstations in Groot-Ammers en Leerdam staan. Bij de chemokar kunt u uw klein chemisch afval (kca) inleveren.

  Meer info
 • Kringloopwinkels

  Als iets nog goed is, maar niet meer nodig, waarom zou je het dan weggooien? Schenk producten een tweede leven. Dit is goed voor het milieu en het dient een maatschappelijk belang. Steeds meer weet men de Kringloopwinkel te vinden voor het inleveren van overtollige en afgedankte spullen, zoals woonaccessoires, meubelen, kleding, schoenen, boeken, elektronica, wit- en bruingoed, speelgoed, boeken etc.

  Meer info
 • Wijziging tijdstip papierinzameling Arkel (buitengebied)

  Met ingang van maandag 16 februari 2015 wijzigt het tijdstip van de inzameling van het oud papier in het buitengebied van Arkel. Vanaf die datum worden de papiercontainers overdag geleegd. Dat betekent dat uw container op de derde maandag van de maand om 7.30 uur op de aanbiedplaats dient te staan. Let op: de inzameling in de kern van Arkel blijft ongewijzigd: om 17.30 uur dienen deze containers op de aanbiedplaats te staan. Kijk voor de juiste inzameldata op www.waardlanden.nl.

  Meer info
 • Verzamelcontainers voor plastic: ook voor blik en drankenkartons

  In de verzamelcontainers voor plastic verpakkingen mogen ook blik en drankenkartons. Hierdoor komt er meer materiaal beschikbaar voor hergebruik en neemt het te verbranden restafval af. Het plastic, blik en de drankenkartons worden nagescheiden in een fabriek zodat voor ieder onderdeel hergebruik mogelijk wordt.

  Meer info
 • 488 zonnepanelen erbij in Giessenlanden via groepsaankoop SamenZonneEnergie

  De groepsaankoop zonnepanelen van SamenZonneEnergie in de provincie Zuid-Holland is ook de vierde ronde succesvol gebleken. Ruim 1.500 deelnemers accepteerden het aanbod van de winnende leverancier in hun regio. De actie werd georganiseerd door 39 gemeenten in samenwerking met iChoosr. In de gemeente Giessenlanden hebben 42 huishoudens besloten om een zonnepanelensysteem aan te schaffen via SamenZonneEnergie. Naar verwachting zullen bij deze deelnemers aan de groepsaankoop 488 zonnepanelen worden geïnstalleerd.
  Meer info
 • Inzameling kerstbomen

  Op zaterdag 3 januari kunt u op een aantal plaatsen in de gemeente uw kerstboom inleveren. De inzamelaar geeft € 0,50 voor iedere hele kerstboom die zonder versiering wordt ingeleverd.

  Meer info
 • Vet: recycle het!

  In Nederland zijn we goed in afvalscheiding: glas, papier, plastic, gft. Het is een kleine moeite en draagt bij aan een duurzame samenleving. Wist u dat u ook uw gebruikte bakolie kunt inleveren?
  Meer info
 • Afvalinzameling rond de feestdagen

  Hieronder een overzicht van de gewijzigde afvalinzameling rondom Kerst en Oud&Nieuw.

  Meer info
 • Glas in ’t bakkie. Doe ook mee!

  Glas is 100% en eindeloos recyclebaar. Alle verpakkingen van glas mogen in de glasbak, zoals van levensmiddelen, cosmetica en medicijnen. 

  Meer info
 • Vastvriezen afval minicontainer

  Zodra de wintermaanden beginnen, kunnen de temperaturen ver onder het vriespunt liggen. De kans is groot dat het afval in uw minicontainer vastvriest. Kijk voordat u de minicontainer aan de weg zet of het afval vastgevroren is.

  Is het afval vastgevroren? Dan kunt u het beste het afval losmaken met bijvoorbeeld een schop. Het afval kan dan uit de container vallen wanneer wij deze legen.

  Meer info
 • Al 6.500 Zuid-Hollanders schrijven zich in voor groepsaankoop zonnepanelen

  Ruim 6.500 inwoners van Zuid-Holland hebben zich tot op heden ingeschreven voor de groepsaankoop zonnepanelen van SamenZonneEnergie. In Giessenlanden hebben inmiddels [aantal inschrijvingen] bewoners zich aangemeld als deelnemer. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot en met 5 november gratis en vrijblijvend inschrijven op www.SamenZonneEnergie.nl.

  Meer info
 • NIEUW! Gecombineerde inzameling van plastic, drankenkartons en blik

  Waardlanden gaat in onze gemeente plastic, drankenkartons en blik bij elkaar inzamelen. Hierdoor komt er meer afval beschikbaar voor hergebruik en recycling. Er wordt dan ook minder afval verbrand. Zo werken we samen aan een beter milieu en een duurzamere samenleving. We gaan Van Afval Naar Grondstof (VANG).

  Meer info
 • Textielinzameling 2 juli door KICI

  Woensdag 2 juli kunt u kleding die u niet meer wilt gebruiken op straat zetten. Dan wordt er weer huis aan huis textiel ingezameld door stichting KICI. Het textiel kunt u in de kledingzak doen die u in de brievenbus krijgt of heeft gekregen. Vergeet niet dat u niet alleen kleding kunt doneren, maar ook ander huishoudelijk textiel zoals hand- of theedoeken. Zelfs textiel met een vlek of scheur mag gedoneerd worden.

 • Digitale afvalkalender Waardlanden

  Sinds een aantal maanden heeft Waardlanden een digitale afvalkalender. Deze is ook heel goed mobiel te bekijken, en is te vinden op:

  http://waardlanden.2go-mobile.com/

 • Ondergrondse milieuparken gerealiseerd in Giessenlanden

  De gemeente Giessenlanden en Reinigingsdienst Waardlanden realiseerden de afgelopen weken ondergrondse milieuparken op diverse plaatsen in alle dorpen. Dit zijn containers onder de grond waar u voortaan glas, plastic en textiel kwijt kunt. Op locaties waar hoogbouw staat, zijn ook containers voor restafval en papier geplaatst. Daarbij houdt u thuis gewoon uw mini-containers. Door bouwwerkzaamheden in het centrum van Arkel, volgen de containers hier na de zomer.
  Meer info
 • Binnenkort ondergrondse containers

  De gemeente Giessenlanden en Reinigingsdienst Waardlanden leggen komende weken in alle gemeentedorpen - met uitzondering van Arkel - ondergrondse milieuparken aan. Dit zijn containers onder de grond waar u voortaan uw glas, plastic en textiel kwijt kunt. Op locaties waar hoogbouw staat, komen ook containers voor restafval en papier. Omdat er op dit moment werkzaamheden zijn in het centrum van Arkel, volgen die containers later dit jaar.

  Meer info
 • Inzameling KCA op 3 mei

  In verband met de sluiting van de afvalbrengstations op zaterdag 26 april zal de kca-wagen (klein chemisch afval) op zaterdag 3 mei aanwezig zijn in Groot-Ammers en Leerdam. In Groot-Ammers van 10.00 uur tot 12.00 uur en in Leerdam van 13.00 tot 15.00 uur.

 • Rectificatie papierinzameling Arkel

  In een eerder bericht heeft gestaan dat de papierinzameling in Arkel van maandag 21 april (tweede paasdag) naar dinsdag 22 april verplaatst wordt. Echter, dit is niet juist. De blauwe minicontainers zullen worden geleegd op maandag 28 april. We vragen u vriendelijk uw container tot die tijd van de aanbiedplaats weg te halen.

  Meer info
 • Wethouder Jan de Groot stimuleert afvalscheiding

  Reinigingsdienst Waardlanden wil de inwoners van Giessenlanden extra motiveren om hun afval nog beter te scheiden. Daarom biedt zij inwoners de mogelijkheid om hun kleinere gft-bak van 140 liter gratis om te ruilen tegen een groter formaat van 240 liter of indien gewenst een extra container aan te vragen. Dat afvalscheiding  onder de inwoners leeft, blijkt uit het feit dat er regelmatig extra containers worden aangevraagd. Om deze trend positief te onderstrepen kwam wethouder Jan de Groot naar het Kerkeind in Arkel om daar bewoner Raymond Been persoonlijk een nieuwe groencontainer te overhandigen.

  Meer info
 • Afvalkalender 2014

  Op de website van Reinigingsdienst Waardlanden staan vanaf nu de digitale afvalkalenders voor 2014.  Deze vernieuwde afvalkalender is afgestemd op uw eigen adres. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op www.waardlanden.nl krijgt u uw persoonlijke afvalkalender te zien. 

  Meer info
 • Textielinzameling 29 januari door KICI

  Woensdag 29 januari kunt u kleding die u niet meer wilt gebruiken op straat zetten. Dan wordt er weer huis aan huis textiel ingezameld door stichting KICI. Het textiel kunt u in de kledingzak doen die u in de brievenbus krijgt of heeft gekregen. Vergeet niet dat u niet alleen kleding kunt doneren, maar ook ander huishoudelijk textiel zoals hand- of theedoeken. Zelfs textiel met een vlek of scheur mag gedoneerd worden.

  Meer info
 • Meld uw bodemenergiesysteem aan voor optimale bescherming

  Sinds 1 juli 2013 is het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen van kracht. Dit besluit heeft betrekking op energiesystemen die woningen of bedrijfsgebouwen in de winter verwarmen en in de zomer koelen door middel van de temperatuur in de ondergrond. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat voor iedereen die een bodemenergiesysteem aanlegt en in gebruik neemt gelijke regels gelden. Er zijn hiermee ook veranderingen gekomen in de bevoegd gezag structuur. Voor gesloten bodemenergiesystemen, is de gemeente het bevoegd gezag geworden. 

  Meer info
 • Wijziging inlevertijden klein chemisch afval

  Met ingang van 1 oktober 2013 zijn de tijden voor inlevering van klein chemisch afval (kca) in Leerdam en Groot-Ammers gewijzigd. De dag – de laatste zaterdag van de maand – wijzigt niet.
  Meer info
 • Spek de clubkas met vet

  Bent u een organisatie die een ruimte heeft waar mensen (langs)komen? En wilt u een steentje bijdragen aan een groene samenleving en tegelijkertijd extra inkomsten genereren? Word dan een inzamelpunt voor gebruikt frituurvet en bakolie.
  Meer info
 • Laatste week 'Lever in en win!'

  Tot 26 oktober nog prijzen te winnen door oud apparaat in te leveren

  De actie ‘Lever in en win!’ gaat de laatste week in. Inwoners van Giessenlanden die een oud elektrisch apparaat inleveren maken kans op één van de meer dan honderd prijzen, zoals een tablet, smart TV, koelkast, boormachine, wasmachine, en nog veel meer. Bij sommige inleverpunten gaan de actiecoupons zo hard, dat de reservevoorraden al zijn aangebroken.

  Meer info
Archief