Nieuws

Home > Actueel > Nieuws
 • Informatie voor zorgaanbieders: nieuwe aanbestedingsdocumenten Wmo

  (28-08-2014)

  Op dinsdag 26 augustus is het aanbestedingsdeel Wmo op de website www.samensterkinderegio.nl aangepast aan de laatste ontwikkelingen. De planning is enigszins aangepast én er zijn nieuwe aanbestedingsdocumenten geplaatst. Offertes kunnen tot uiterlijk 8 september 2014, 9.00 uur worden ingediend via: e-mailadres: inkoop@gemeentemolenwaard.nl met een cc aan teaminkoop@gorinchem.nl.

  Meer info
 • Flyeractie jongerenteam tijdens Zomerfeesten op 26 augustus

  (25-08-2014)

  Het jongerenteam van de RSD is op dinsdagavond 26 augustus  a.s. van 19.30 tot 21.00 uur aanwezig op de Groenmarkt in Gorinchem tijdens de Zomerfeesten voor een flyeractie. Medewerkers van het jongerenteam delen flyers uit en gaan in gesprek met jongeren die de Zomerfeesten bezoeken. Bij de actie is wethouder en regionaal ambassadeur bestrijding jeugdwerkloosheid Elisabeth van Leeuwen uit Giessenlanden aanwezig.

  Meer info
 • Nieuw wandelpad Schelluinen

  (29-07-2014)

  Sinds deze week heeft Schelluinen er een nieuw wandelpad bij. Het pad loopt van de Nolweg naar de Schelluinse Vliet en heeft halverwege een aansluiting op de Notenboomstraat . Het pad is bedoeld voor iedereen die een ommetje wil maken door de weilanden aan de oostzijde van Schelluinen. Ook boeren die aangrenzend land hebben gaan gebruikmaken van het pad, ze hoeven dan niet meer met trekkers door het dorp heen.

  Meer info
 • (On)zichtbaar (Bert Snoek)

  (15-07-2014)

  Met dit woord wil ik u prikkelen: zichtbaar of niet? Volgens mij is beide mogelijk en graag leg ik u uit waarom. Neem bijvoorbeeld het glasvezelnetwerk waarvoor onlangs in Giessenlanden door inwoners een initiatief is gestart. Onze gemeenteraad besloot al eerder de haalbaarheid hiervan te laten onderzoeken. Het burgerinitiatief leidde inmiddels tot het oprichten van Stichting GiessenlandenNET. 

  Meer info
 • Blauwalg in natuurbad De Donk, Hoornaar

  (04-07-2014)

  In natuurbad De Donk in Hoornaar is blauwalg geconstateerd. Er staat hier inmiddels een waarschuwingsbord.

  Actuele informatie over de kwalteit van zwemwater is te vinden op: www.zwemwater.nl

  Meer info
 • Giessenlands college brengt bezoek aan Van Dijk-Inpijn Engineering

  (01-07-2014)

  Op dinsdag 1 juli 2014 bracht het college van B&W op uitnodiging van de heer Inpijn een bezoek aan Van Dijk-Inpijn Engineering B.V. in Arkel. Het college kreeg daar een presentatie over de historie van het bedrijf. Ook werd verteld hoe het bedrijf is uitgegroeid tot een onderneming met vier bedrijfstakken: engineering, geveltechniek, plaatbewerking en verspaning.

  Meer info
 • Een boomhut voor Danique

  (26-06-2014)

  Afgelopen vrijdag werd de 7-jarige Danique uit Arkel verrast met een eigen boomhut. De Stichting Make a Wish zorgde er voor dat haar liefste wens, een eigen boomhut, werd vervuld. Danique is erg ziek en krijgt zware behandelingen. Daarom wilde ze graag een plekje dat echt helemaal van haarzelf is en waar ze zich even rustig kan terugtrekken. Wethouder Bert Snoek mocht aanwezig zijn bij de onthulling. 

  Meer info
 • Inspraak project A27

  (24-06-2014)

  De minister van Infrastructuur en Milieu maakt het voornemen bekend om een milieueffectrapport (MER) op te stellen voor het project A27 Houten – Hooipolder. U kunt uw zienswijze indienen op het voornemen tot het opstellen van een milieueffectrapport van 19 juni tot en met 30 juli 2014.

  Meer info
 • Benadering door uitgever van gemeentegids en plattegrond

  (24-06-2014)

  In september verschijnt er weer een nieuwe gemeentegids. De uitgever van onze gemeentegids, De Kleine Media (onderdeel van LokaalTotaal), stuurt op dit moment brieven aan bedrijven en instellingen in Giessenlanden om hun gegevens te controleren. Wilt u eventuele wijzigingen aan hen doorgeven, zodat de gemeentegids die na de zomer uitkomt weer helemaal actueel is?

  Ook kunt u als bedrijf of instelling benaderd worden door Rijnland plattegronden in verband met advertentiemogelijkheden op de nieuwe plattegrond van Giessenlanden.

  Meer info
 • Decentralisaties in het sociaal domein: wat zijn dat?

  (24-06-2014)

  U heeft er vast over gehoord of over gelezen: decentralisaties in het sociaal domein. Misschien krijgt u daar als inwoner van de gemeente Giessenlanden vroeg of laat mee te maken. Bijvoorbeeld omdat u of uw kind ondersteuning of zorg nodig heeft. Ook kan het zijn dat u hulp zoekt om (weer) aan het werk te gaan of omdat u vrijwilliger of mantelzorger bent. Maar wat houden deze decentralisaties, ook wel transities, precies in? Hieronder leest u er meer over.

  Meer info
 • Compensatie eigen risico vervalt in 2014

  (24-06-2014)

  Het kabinet heeft de regeling Compensatie eigen risico (Cer) met ingang van dit jaar afgeschaft. Dat betekent dat deze compensatie dit jaar niet meer wordt uitbetaald. Deze regeling was voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. In bepaalde gevallen kon u daarvoor een jaarlijks geldbedrag ontvangen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) betaalde jaarlijks deze bijdrage (€ 99 in 2013).

  Meer info
 • Praat mee over onze bestuurlijke toekomst (Werner ten Kate)

  (17-06-2014)
  Als inwoner van Giessenlanden heeft u onlangs een uitnodiging ontvangen voor een bewonersavond over de bestuurlijke toekomst van Giessenlanden. We gaan dan graag met u in gesprek over deze toekomst en welke punten belangrijk zijn bij het vormen van een nieuwe gemeente.
  Meer info
 • Gratis introductietraining Werk met je Talent voor jongeren

  (12-06-2014)
  Jongeren uit de regio tussen de 18 en 27 jaar én op zoek naar werk, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de gratis introductietraining ‘Werk met je Talent’ op 19 juni a.s. van 09.00 tot 15.30 uur. De training wordt georganiseerd door het jongerenteam van de RSD en is bedoeld om de jongeren te ondersteunen bij hun zoektocht naar een baan. De workshop vindt plaats in sporthal Oosterbliek, Wiardi Beckmanplein 60 in Gorinchem.
  Meer info
 • Vruchtbare vervolgbijeenkomst met dorpsraden over takendiscussie

  (12-06-2014)
  Afgelopen woensdag 11 juni was er een vervolgbijeenkomst over “Taken en voorzieningen” op het gemeentehuis Giessenlanden. Dit was een interessante bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van dorps- en adviesraden in gesprek gingen met wethouders en directie over de voortgang van de taken- en bezuinigingsdiscussie en over de volgende stappen.
  Meer info
 • Bijeenkomsten bestuurlijke toekomst

  (03-06-2014)
  Als u het regionale nieuws volgt, ziet u de volgende begrippen de laatste tijd vaak voorbij komen: commissie Schutte, gemeentelijke herindeling, fuseren en regionale samenwerking. Niet voor niets. Want dit zijn belangrijke zaken voor de gemeente Giessenlanden. Wat betekent dit allemaal? En wat merkt u ervan? Hierover praten we u graag bij. Daarom organiseren we binnenkort in elk dorp een bijeenkomst over de bestuurlijke toekomst van Giessenlanden. Uiteraard bent u van harte welkom. Want we vinden het belangrijk samen van gedachten te wisselen over deze actuele thema’s.
   
  Meer info
 • Praktijkdag voor senioren 'Veilig omgaan met de elektrische fiets'

  (03-06-2014)

  Op donderdag 19 juni is er in “Het Bruisend Hart” in Hoornaar een praktijkdag “Veilig omgaan met de elektrische fiets”. Deze dag is bedoeld voor 55-plussers die een elektrische fiets hebben of er een willen aanschaffen. Op die dag leren ze op een leuke en gezellige manier de elektrische fiets beter kennen en besturen. Wethouder Bert Snoek is bij deze dag aanwezig en verzorgt de opening.

  Meer info
 • Uitslag verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement

  (26-05-2014)

  Op donderdag 22 mei 2014 vond de verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement plaats. In onderstaand overzicht vindt u de definitieve uitslagen op partijniveau. Ook vindt u hier een vergelijk met de uitslag van 2009. Een overzicht van de stemmen op kandidaatniveau is opgenomen in een pdf document (onderaan).

  Meer info
 • We zijn gestart! (Elisabeth van Leeuwen)

  (20-05-2014)

  Na een intensieve periode van campagnevoeren en de gemeenteraadsverkiezingen ging de gemeenteraad in nieuwe samenstelling van start. Ook volgden er coalitieonderhandelingen, waarvan het resultaat enkele weken geleden op tafel lag. Inmiddels zijn de wethouders geïnstalleerd en hebben we volop zin om aan de slag te gaan.

  Meer info
 • Nog enkele plaatsen workshop Werk met je Talent

  (13-05-2014)
  Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de tweede workshop die het jongerenteam van de RSD AV organiseert voor werkzoekende jongeren in de regio. Jongeren op zoek naar een baan worden uitgedaagd om al hun talent in te zetten om zichzelf op originele wijze te introduceren bij werkgevers. De workshop Werk met je Talent vindt plaats op 16 mei a.s. om 13.00 uur bij Living Well te Gorinchem (Newtonweg 16).
  Meer info
 • Picknickplaatsen blijven

  (07-05-2014)

  De picknickvoorzieningen in het buitengebied van Giessenlanden blijven bestaan. Dat is een resultaat van samenwerking tussen de gemeente en Waterschap Rivierenland. 

  Meer info
 • Eikenprocessierups

  (06-05-2014)

  Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten

  Eikenprocessierupsen zitten in de maanden mei en juni in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden genoeg om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

  Meer info
 • Koninklijke onderscheiding ('lintje')

  (06-05-2014)

  Kent u iemand die zich al lange tijd bijzonder inzet voor de samenleving? Iemand die volgens u een lintje verdient? Dien dan een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding in en mogelijk wordt de door u voorgedragen persoon volgend jaar beloond met een lintje. Voor de volgende Lintjesregen (24 april 2015) moeten de aanvragen vóór 1 juli 2014 ingediend worden!

  Meer info
 • Kansen voor jongeren

  (24-04-2014)

  Het jongerenteam van de RSD AV organiseert twee workshops speciaal voor jongeren uit de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Jongeren op zoek naar een baan worden uitgedaagd al hun talent in te zetten om zichzelf op originele wijze te introduceren bij werkgevers.

  Meer info
 • Aanpassingen openingstijden

  (08-04-2014)

  U kunt alleen op afspraak terecht in het klantcontactcentrum van ons gemeentehuis. Dat kan op deze pagina.

  Uiteraard vinden we het als gemeente belangrijk steeds onze dienstverlening te verbeteren. De afgelopen maanden namen we de bezoekersaantallen onder de loep. Dat was aanleiding om vanaf maandag 14 april openingstijden en spreekuren enigszins aan te passen:

  Meer info
 • Geslaagde DriveXperience

  (08-04-2014)

  Op zaterdag 5 april deden 25 jongeren praktijkervaring op bij The DriveXperience. De gemeente organiseerde deze dag voor jonge autorijders. Wethouder Jan de Groot gaf ’s ochtends het startsein voor een dag vol praktijkritten, baantrainingen en groepsgesprekken.

  Meer info
 • Foto’s openbare ruimte

  (01-04-2014)
  Op dit moment worden in Giessenlanden foto’s van de omgeving gemaakt door CycloMedia. Met speciaal uitgeruste voertuigen maakt CycloMedia 360 graden panoramafoto’s vanaf de openbare weg. Deze foto’s worden gebruikt voor bijvoorbeeld inspectie en beheer van de openbare ruimte, visuele ondersteuning bij de implementatie van wetgeving, handhaving van openbare orde & veiligheid en ontwikkeling van ruimtelijke plannen.
  Meer info
 • Het Tweespan in Giessenburg is ‘SEEF’

  (01-04-2014)
  Openbare basisschool Het Tweespan aan de Giessenlaan 26 in Giessenburg is de vijftiende basisschool in de regio die het verkeersveiligheidslabel SCHOOL op SEEF heeft verdiend. En de tweede basisschool in de gemeente Giessenlanden! Wethouder Jan de Groot overhandigde op 26 maart het SCHOOL op SEEF-label aan Het Tweespan.
  Meer info
 • Hondenbelasting

  (27-03-2014)

  Heeft u uw (nieuwe) hond al aangegeven voor de hondenbelasting? De komende maanden wordt er weer gecontroleerd op de naleving van de aangifte voor de honden­belasting. Deze controle wordt door de organisatie Legitiem uitgevoerd in opdracht van de gemeente Giessenlanden.

  Meer info
 • Coalitievorming Giessenlanden

  (27-03-2014)

  Het CDA heeft in de afgelopen week met alle fracties gesproken over de vorming van een nieuwe coalitie voor de raadsperiode 2014-2018. Naar aanleiding van die gesprekken is besloten om met de VVD en de SGP verder in gesprek te gaan om uiteindelijk te komen tot een coalitieakkoord.

  Meer info
 • Verkiezing De Leukste Sportvereniging

  (26-03-2014)

  Binnenkort vindt weer de verkiezing van De Leukste Sportvereniging plaats. De verkiezing vindt plaats in alle Nederlandse gemeenten van 2 april tot en met 24 mei 2014. Daarna volgt de finaleronde van 9 september tot en met 30 september 2014 waarin alle gemeentewinnaars strijden om de provinciale en de landelijke titel. Stem ook mee voor De Leukste Sportvereniging in Giessenlanden!

  Meer info
 • Collegeleden maken zwembad zomerklaar

  (25-03-2014)
  Drie leden van het college van B&W gingen op zaterdag 22 maart aan de slag bij zwembad De Doetse Kom in Giessenburg. Daar staken zij, in het kader van NLDoet, samen met andere vrijwilligers de handen uit de mouwen. Hun taak was om ervoor te zorgen dat het zwembad er bij de opening op 26 april weer netjes bij ligt. Er werd geverfd, opgeruimd en schoongemaakt.
  Meer info
 • Startersbeurs biedt jongeren meer kans op arbeidsmarkt

  (20-03-2014)
  De RSD Alblasserwaard Vijfheerenlanden zet de Startersbeurs in om de jeugdwerkloosheid in de regio aan te pakken en kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. Jongeren uit de regio die hun opleiding hebben afgerond, nog geen baan hebben gevonden en staan te popelen om aan de slag te gaan, kunnen de startersbeurs gebruiken.
  Meer info
 • Kinderen planten 40 bomen langs de Rietveldse Kade in Arkel

  (13-03-2014)

  Op woensdag 12 maart was het de jaarlijkse Boomfeestdag. Negentien kinderen van groep 4/5 van Openbare Basisschool De Lingewaard uit Arkel plantten veertig bomen langs de Rietveldse Kade. De kinderen kregen daarbij hulp van bestuurder Arend Fernhout van Waterschap Rivierenland en wethouder Jan de Groot van de gemeente Giessenlanden.

  Meer info
 • Column: Democratie (Werner ten Kate)

  (11-03-2014)
  De afgelopen jaren heb ik regelmatig het Nederlanderschap mogen overhandigen aan personen die zich vanuit het buitenland in Nederland hebben gevestigd, en die aan de voorwaarden voor naturalisatie voldoen. Dat overhandigen gebeurt dan in een zogenaamde naturalisatieceremonie. Bij die gelegenheid mag ik de betrokkenen toespreken. Ik wijs dan altijd op een aantal kernbegrippen uit onze Nederlandse Grondwet, zoals de vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy, de vrijheid van onderwijs en het verbod op discriminatie.
  Meer info
 • Jelmer Molenaar prijswinnaar beste Twitter vraag verkiezingsdebat

  (11-03-2014)
  Uit handen van burgemeester Werner ten Kate ontving Jelmer Molenaar uit Schelluinen op 10 maart jl. de Samsung Tablet voor de meest aansprekende verkiezingsdebatvraag via Twitter. Via @Huh_Jelmer_hier stelde hij tijdens het debat op 3 maart jl. aan de lijsttrekkers de vraag: “Dorpsraden met macht; naar Frans model in een steeds grotere gemeente lijkt mij een goed idee. Hoe zien jullie dat?”
  Meer info
 • Zaterdag 5 april The DriveXperience in gemeente Giessenlanden!

  (11-03-2014)

  Jonge autorijders van 18 t/m 24 jaar in de gemeente Giessenlanden, die tussen de drie maanden en twee jaar hun rijbewijs hebben, kunnen op zaterdag 5 april gratis meedoen aan “The DriveXperience”. Dit is een praktische en leerzame Praktijkdag voor Jonge Autorijders, waarvoor auto’s gratis beschikbaar worden gesteld door Autobedrijf Van Muijlwijk te Schelluinen. Bezit van een eigen auto is dus niet nodig. De dag wordt gehouden bij de Gemeentewerf van de gemeente Giessenlanden.

  Meer info
 • Woonzorgcentrum De Zes Molens

  (11-03-2014)
  Aan de Lage Giessen ontwikkelt KleurrijkWonen een woonzorgcomplex voor verschillende doelgroepen. De bouw verloopt voorspoedig en de oplevering komt in zicht. Er worden 5 koop- en 19 huurappartementen gebouwd voor zelfstandig wonende ouderen. Daarnaast 20 appartementen voor mensen die 24-uurs zorg en toezicht nodig hebben met zorg van De Lange Wei. Ook zal Syndion 13 appartementen huren voor mensen met een verstandelijke (en/of lichamelijke) beperking. Kortom, een gloednieuw, modern en mooi pand met woningen mét en zonder zorg.
  Meer info
 • Maatwerk (Werner ten Kate)

  (25-02-2014)

  De manier waarop wij informatie zoeken, verandert in hoog tempo. Een tijd geleden was er alleen de krant. Maar tegenwoordig spelen radio, televisie, internet en sociale media een steeds grotere rol. Mensen kiezen een communicatiemiddel dat bij hen past. Voor de één is dat een krant of een boek om rustig door te nemen. De ander scant het nieuws vluchtig vanaf een smartphone. Maatwerk dus.

  Meer info
 • Nieuwe brug van composiet in Arkel

  (25-02-2014)

  Vorige week is een nieuwe fiets- en voetgangersbrug geplaatst in Arkel. De brug die de Kersendreef met de Kanaaldijk verbindt is van composiet: een duurzaam materiaal van glasvezel versterkt kunststof.

  Meer info
 • Aftrap regionale BOB-campagne bij SteDoCo Hoornaar

  (24-02-2014)

  Zaterdag 8 maart 2014 start de campagne ‘Bob in de sportkantine’ in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De campagne heeft als doel dat bezoekers van de kantine met elkaar afspreken wie de BOB is. Voetbaltrainer Ruud Brood en Giessenlandse wethouder Jan de groot geven het officiële startsignaal bij de voetbalvereniging SteDoCo Hoornaar. Dit voorafgaand en na afloop van de wedstrijd SteDoCo Hoornaar - Oranje Wit uit Dordrecht.

  Meer info
 • Minder regels! Regelen we!

  (24-02-2014)
  De gemeente Giessenlanden lanceert op dinsdag 25 februari het ‘Meldpunt minder regels’. Via dit digitale meldpunt kunnen inwoners en ondernemers suggesties doen voor eenvoudigere regels of procedures. Zo hoopt de gemeente op een laagdrempelige manier, ingewikkelde of zelfs overbodige regels op te sporen en op te lossen!
  Meer info
 • Veranderingen Jeugdhulp, Maatschappelijke ondersteuning en Werk en inkomen

  (20-02-2014)

  Op het gebied van werk en inkomen, jeugd en maatschappelijke ondersteuning gaat er in 2015 het een en ander veranderen. Om u op de hoogte te kunnen houden van alle ontwikkelingen is er een website ontwikkeld: www.samensterkinderegio.nl.

  Meer info
 • Verdiepte democratie maar dan wel op eigen kracht (Harmen Akkerman)

  (13-02-2014)
  Om in deze tijden wethouder te mogen zijn, ervaar ik steeds meer als een groot voorrecht. En zeker in een gemeente als buitengewoon Giessenlanden. Dat heeft natuurlijk te maken met een aantal boeiende uitdagingen, bijvoorbeeld op het terrein van financiën en jeugdzorg. Maar het meest opvallende, vind ik, is datgene wat er in onze gemeenschap gaande is.
  Meer info
 • Ondertekening manifest verkeersveiligheid Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

  (11-02-2014)

  Aantal verkeersslachtoffers in de regio moet omlaag naar 0

  Op 11 februari as. ondertekenen 8 bestuurders verkeersveiligheid in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een manifest gericht op het verder reduceren van het aantal verkeersslachtoffers in de regio. Met het manifest dragen zij uit dat zij ‘#MVD01.’ ondersteunen als bijdrage aan een duurzame en veilige mobiliteit en dat zij dit niet alleen in hun beleid, maar ook in hun eigen gedrag zullen laten zien. Bovendien roepen zij iedereen op om, binnen hun mogelijkheden, ook een bijdrage te leveren. De ondertekening vindt plaats om 13.45 uur in de foyer van het stadhuis te Gorinchem.

  Meer info
 • Burgemeester Els Boot

  (06-02-2014)
  Zoals u wellicht weet, is burgemeester Els Boot sinds een half jaar afwezig wegens ziekte. Ondanks dat haar ziekte nu al langere tijd duurt, ervaart zij nog bijna dagelijks de betrokkenheid van burgers, medewerkers en collega-bestuurders. Zij is zeer onder de indruk van alle steun en belangstelling en wil daarom via deze weg iedereen (wederom) bedanken voor alle kaarten, bloemen en andere attenties.
  Meer info
 • Techniekweek op Cbs Samen op Weg Hoornaar

  (04-02-2014)

  Deze week organiseert Cbs Samen op Weg uit Hoornaar een techniekweek voor alle leerlingen van de school. De school heeft zogenaamde 'Techniektorens' aangeschaft, die 80 leskisten bevatten met daarin uitdagende techniekopdrachten. Burgemeester Werner ten Kate onthulde afgelopen maandag de Techniektorens en gaf daarmee het startsein voor de themaweek. 

  Meer info
 • Informatiemarkt Schelluinen

  (23-01-2014)

  Dorpsberaad Schelluinen en gemeente Giessenlanden organiseren gezamenlijk een informatiemarkt voor alle inwoners van Schelluinen. Tijdens deze markt blikken we onder andere terug op wat er de afgelopen periode is gerealiseerd. Ook informeren we bezoekers over de projecten die op korte termijn in uitvoering gaan. We nodigen u van harte uit een bezoek te komen brengen!

  Meer info
 • Andermans zorg of zorg voor een ander (Elisabeth van Leeuwen)

  (23-01-2014)
  Bent u gezond? En de mensen in uw gezin? Hebt u werk? Bent u niet afhankelijk van zorg van anderen? Dat is, en dat meen ik oprecht, heel erg fijn!
  Meer info
 • Training: omgaan met jongeren met een licht verstandelijke beperking

  (23-01-2014)

  MEE en Stichting Welzijn organiseren in opdracht van gemeente Giessenlanden de training: "Als je begrijpt wat ik bedoel".

  Meer info
 • SchuldHulpMaatjes

  (21-01-2014)
  Op maandag 13 januari reikte wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink certificaten uit aan drie SchuldHulpMaatjes die aan de slag gaan binnen gemeente Giessenlanden. Zij ondersteunen en begeleiden mensen die schulden hebben of in de schulden dreigen te raken, en helpen hen de boel financieel weer op de rit te krijgen.
  Meer info
 • Werkbezoek aan LTO

  (21-01-2014)
  Op woensdag 15 januari brachten wnd. burgemeester Ten Kate en wethouder Jan de Groot een werkbezoek aan diverse agrarische bedrijven in de gemeente Giessenlanden.
  Meer info
 • Nieuwjaarstoespraak 8 januari 2014

  (09-01-2014)

  Werner ten Kate, wnd. burgemeester Giessenlanden

  ‘Zelfbewust en vitaal de toekomst in’

  Meer info
 • Oplevering woningen Over de Vliet 3

  (02-01-2014)

  In december zijn de 9 starterswoningen van het plan Over de Vliet III in Schelluinen opgeleverd. De nieuwe bewoners mochten veel zelf bepalen, het zogenoemde Consument Gericht Ontwikkelen. Een vrijstaande woning, een 2-onder-1-kap of een bouwkavel, het kon allemaal. Ook de architectuurstijl en de indeling van de woning stonden niet vast. 

  Meer info
 • Subsidie digitaal aanvragen

  (24-12-2013)
  Vanaf 1 januari kunnen verenigingen en organisaties niet meer met het gebruikelijke formulier subsidie aanvragen. De aanvraag kan nu alleen nog digitaal gedaan worden. Een brief schrijven is niet meer nodig. Als de vragen in het digitaal aanvraagformulier zijn beantwoord, heeft de gemeente voldoende informatie voor de aanvraag van subsidie.
  Meer info
 • Meer gemeentenieuws digitaal!

  (24-12-2013)

  De gemeente wil u goed op de hoogte houden van het gemeentenieuws.We doen dat met name via de gemeentepagina in Het Kontakt, onze website,social media en nieuwsbrieven. In 2014 komt er een aantal nieuwe mogelijkheden bij. Hieronder zetten wij dit op een rij, zodat u zelf kunt bepalen opwelke manier u op de hoogte blijft van het laatste gemeentenieuws.

  Meer info
 • Het kan weer

  (12-12-2013)
  Inderdaad het kan weer. Om precies te zijn; kansen grijpen op het gebied van bouwen en wonen, kan weer. De Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (AV) heeft een regionale woonvisie opgesteld waarin de colleges van B&W van gemeenten en woningbouwcorporaties in deze regio hebben aangeven samen te werken om te bepalen waar nieuwbouwprojecten in de toekomst zullen komen.
  Meer info
 • Schenking Ridderorde aan Dress for Success

  (10-12-2013)

  Begin dit jaar informeerden we u over de Ridderlijke Duitsche Orde ‘Balije van Utrecht’. De gemeente Giessenlanden is door hen benaderd om een goed doel te zoeken voor een schenking van deze Ridderorde. Dit goede doel is inmiddels gevonden. De Ridderorde heeft besloten om Dress for Success (DFS) regio Gorinchem te ondersteunen met een bijdrage van 2000 euro, om een bezoek aan de kapper voor de klanten mogelijk te maken.

  Meer info
 • Oud elektrisch speelgoed? Lever in!

  (05-12-2013)
  Sinterklaas geeft steeds vaker cadeautjes met een stekker of een batterij. De oude apparaten belanden vaak in de vuilnisbak. Zonde, want ook elektrisch speelgoed kan voor meer dan 75 procent worden gerecycled! Wecycle vraagt daarom alle kinderen een verVanglijstje te maken. Hierop kunnen ze hun oude elektrische speelgoed, spelcomputers en andere apparaten zetten die na pakjesavond ingeleverd moeten worden bij een afvalbrengstation.
  Meer info
 • Kap bomen langs Kanaaldijk Noord Arkel

  (27-11-2013)

  Waterschap Rivierenland gaat in de eerste week van december aan de Kanaaldijk Noord in Arkel 41 populierenbomen verwijderen die in de berm staan. Gebleken is dat deze  populieren in de zomermaanden enorm pluizen. Omwonenden hebben aangegeven hier jaarlijks veel overlast van te ondervinden. 

  Meer info
 • Jongeren enquête

  (26-11-2013)

  Ben jij tussen de 12 en 23 jaar en woon je in Giessenlanden? Jongerenadviseur Deanne Raes hoort graag jouw mening!

  Meer info
 • Wonen in Alblasserwaard Vijfheerenlanden (AV)

  (21-11-2013)
  Wat is een fijne omgeving in om in te wonen? Wat maakt onze regio een aantrekkelijk woongebied en hoe onderscheiden we ons van omliggende gebieden? Dat zijn onderwerpen uit de regionale woonvisie waarmee colleges van burgemeester en wethouders uit gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden onlangs hebben ingestemd.
  Meer info
 • Begroting 2014: bezuinigen en slim investeren

  (21-11-2013)

  Afgelopen week is in de gemeenteraad de begroting 2014 vastgesteld. Rond de begrotingsbehandeling waren drie belangrijke zaken aan de orde: het sluitend maken van de begroting, het investeringsplan en een onderzoek naar de wijze waarop het investeringsplan het beste kan worden uitgevoerd.

  Meer info
 • Het gladheidseizoen 2013-2014 is weer gestart.

  (19-11-2013)
  De gemeente Giessenlanden is gereed voor het behandelen van haar wegen bij gladheid. De gladheidbestrijding wordt uitgevoerd door de aannemersbedrijven de Kuiper en Habo. Naast de wegen in de bebouwde kom worden de wegen in het buitengebied behandeld door deze bedrijven. Zoals voorgaande jaren worden binnen de bebouwde kom alleen de hoofdwegen en wijkontsluitende wegen behandeld.
  Meer info
 • Elisabeth van Leeuwen regionaal ambassadeur jeugdwerkloosheid

  (12-11-2013)
  Ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk bracht maandag 11 november een werkbezoek aan de regio. Wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink van Giessenlanden werd tijdens het bezoek benoemd als regionaal ambassadeur. Het doel: het aantal jeugdwerklozen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden omlaag brengen. Nu zijn dat er zo’n 570, weliswaar lager dan het landelijk gemiddelde, maar nog altijd teveel. Het moet met minimaal 170 worden teruggebracht.
  Meer info
 • Jongeren aan het werk helpen

  (07-11-2013)
  Ik moet u waarschuwen, deze column begint niet vrolijk. Hij gaat namelijk over werkloosheid. Jeugdwerkloosheid om precies te zijn. Dat is nu eenmaal geen leuk onderwerp. Het is wel een belangrijk onderwerp, dat we serieus moeten nemen.
  Meer info
 • Nieuwe vergunning MC De Bougie

  (07-11-2013)

  Er is een nieuwe omgevingsvergunning van kracht geworden voor Motorclub De Bougie in Arkel. Met deze nieuwe vergunning neemt de geluidsbelasting voor omwonenden af, is het milieu beschermd en zijn voor MC de Bougie de te handhaven normen duidelijk.

   

  Meer info
 • Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer

  (05-11-2013)

  Op vrijdag 1 november kregen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen verkeerslessen over het omgaan met groot landbouwverkeer. Wethouder Jan de Groot gaf het startsein voor de lessen die werden gegeven op het Dirk IV-plein in Hoornaar. Met een aantal grote landvoertuigen konden de leerlingen direct in de praktijk oefenen.

  Meer info
 • Raden besluiten over visie op inrichting sociaal domein

  (04-11-2013)
  Deze week besluiten de eerste gemeenteraden in de regio over de gezamenlijke visie van samenwerkende gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden op de herinrichting van het sociaal domein. Deze visie is bedoeld als “richtsnoer” voor het verder concretiseren van plannen en beleid op het gebied van jeugdhulp, werk & inkomen en zorg & ondersteuning. Deze taken draagt het Rijk op 1 januari 2015 over aan gemeenten.
  Meer info
 • Waarvoor kan ik terecht bij de jongerenadviseur?

  (31-10-2013)

  Deanne Raes, jongerenadviseur in Giessenlanden houdt zich bezig met het geven van informatie, advies en hulp wat betreft kinderen & jongeren.

  Meer info
 • Bolplantdag in Hoornaar

  (31-10-2013)
  Basisschoolleerlingen en dorpsraad ‘Bruisend Hoornaar!’ hebben woensdag 30 oktober 5000 krokusbollen geplant aan de Dorpsweg in Hoornaar. Het idee hiervoor kwam van de dorpsraad. De gemeente stelde de bloembollen beschikbaar.
  Meer info
 • Feestelijke opening Raadhuisplein Arkel

  (31-10-2013)
  Op donderdag 31 oktober openden Kleurrijk Wonen en de gemeente Giessenlanden op feestelijke wijze het vernieuwde Raadhuisplein in Arkel. KleurrijkWonen bouwde hier een nieuw gezondheidscentrum met appartementen. De gemeente Giessenlanden heeft het plein opnieuw ingericht met onder andere een nieuwe luifel. De feestelijke middag begon met de onthulling van de naam van het nieuwe complex door Tjapko van Dalen, directeur KleurrijkWonen en de oudste huurder van de appartementen.
  Meer info
 • Home-Start Ablasserwaard Vijfheerenlanden

  (29-10-2013)
  ...biedt sinds maart 2013 in uw gemeente gratis ondersteuning aan gezinnen met een tijdelijke ondersteuningsvraag zodat alledaagse dingen niet uitgroeien tot een probleem. Door de ondersteuning wordt de ouder versterkt, krijgt vertrouwen in zichzelf en kan weer genieten samen met de kinderen en van het ouderschap.
  Meer info
 • Ondernemers

  (24-10-2013)
  In Giessenlanden hebben we 1409 geregistreerde bedrijven. Dat zijn er nog al wat hoor ik u denken. Misschien had u het zich totaal niet gerealiseerd. Overwegend zijn het midden-en kleinbedrijven, die op onze bedrijfsterreinen en in de lintbebouwingen zijn gevestigd. Ik ga nogal eens op bezoek bij ondernemers die aan het hoofd van deze bedrijven staan. Een gesprek met hen, levert veel informatie op.
  Meer info
 • Lustrumbijeenkomst veteranen Giessenlanden goed bezocht

  (15-10-2013)

  Maandagmiddag 14 oktober organiseerde de gemeente Giessenlanden voor het vijfde jaar op rij een bijeenkomst voor haar veteranen. Zo'n 25 veteranen en hun eventuele partners werden ontvangen in Het Bruisend Hart te Hoornaar. 

  Meer info
 • Durven kiezen (Harmen Akkerman)

  (10-10-2013)

  De Raad van State heeft een advies uitgebracht over de miljoenennota van Prinsjesdag. De belangrijkste kritiek: de bezuinigingen zorgen ervoor dat de begroting op orde komt, maar een oplossing voor de lange termijn ontbreekt. De Raad adviseert een meer fundamentele koerswijziging, namelijk ‘meer selectiviteit en collectieve voorzieningen die wel structureel te handhaven zijn.’ Eigenlijk zeggen ze: 'Regering durf te kiezen.'

  Meer info
 • Wethouder De Groot gaat voor duurzaamheid

  (25-09-2013)

  In een duurzame streek is het in de toekomst goed leven en werken! De Maand van de duurzaamheid is inmiddels gestart en heeft als thema: Duurzaamheid leeft. Wat doe jij? De gemeenten Giessenlanden, Leerdam, Molenwaard en Zederik organiseren en stimuleren samen met Stichting BlauwZaam deze Maand van de duurzaamheid.

  Meer info
 • Kerngericht werken

  (25-09-2013)

  'Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.' Zo sprak onze koning Willem-Alexander op dinsdag 17 september in de troonrede.

  Meer info
 • Nieuwe exploitant bushokjes

  (17-09-2013)

  Op 1 oktober 2013 krijgen de bushokjes in de kernen Arkel en Hoornaar nieuwe eigenaar. 

  Meer info
 • Zorgen voor elkaar (Elisabeth van Leeuwen)

  (12-09-2013)
  De komende jaren gaat er veel veranderen op het gebied van (thuis)zorg. We kennen al de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), die ervoor moet zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en mee kunnen doen in de samenleving. Als gemeente zoeken we samen met mensen met een hulpvraag naar oplossingen. Heel vaak lukt dat door mensen uit de leefomgeving om hulp te vragen. Dat is ook goed; het zorgt er voor dat mensen zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, kunnen blijven wonen. En wie wil dat niet? Soms blijkt ook dat dat niet haalbaar is. Dan springt de gemeente bij en zorgt voor voldoende ondersteuning.
  Meer info
 • Burgerjaarverslag 2012

  (10-09-2013)

  Welke grote, kleine en opvallende gebeurtenissen vonden plaats in 2012 in de gemeente Giessenlanden? U leest het in het burgerjaarverslag. In het verslag is veel aandacht voor de dienstverlening van de gemeente. Wat gaat goed en wat kan beter? En welke rol speelt het burgerpanel hierbij? Daarnaast kunt u lezen over de samenwerking tussen gemeenten en burgers, bijvoorbeeld in de artikelen over speeltuin de Biggentuin en de dorpsraden. Het burgerjaarverslag is er net als vorig jaar in een digitale versie. 

  Meer info
 • Samenstelling commissie ‘Bestuurlijke Vormgeving AV’ bekend

  (05-09-2013)
  Het Dagelijks Bestuur van de AV heeft de namen van de commissie ‘Bestuurlijke Vormgeving AV’ bekend gemaakt. De commissie staat onder voorzitterschap van Gert Schutte (ChristenUnie), voormalig lid van de Tweede Kamer voor het GPV en in 2009 voorzitter van de commissie bestuurlijke toekomst Goeree-Overflakkee. De overige leden zijn mw. J.W.E. (Liesbeth) Spies (CDA), mw. N.H. (Nicoline) van den Broek – Laman Trip (VVD) en dhr. W.J.A. (Wim) Dijkstra (PvdA).
  Meer info
 • Enquete woonbehoefte Hoornaar

  (27-08-2013)

  Het bestuur van de Dorpsraad Bruisend Hoornaar! heeft als speerpunt om een rol te vervullen in de ontwikkeling van woningen in Hoornaar. Om dit goed te kunnen doen en te weten wat er in Hoornaar speelt is de Dorpsraad benieuwd naar de woonwensen van inwoners uit Hoornaar en omgeving. Via een enquête hoopt de Dorpsraad de woonwensen en behoeften voor de komende twee jaar in kaart te krijgen.

  Meer info
 • Putdeksels weggehaald

  (19-08-2013)

  In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 augustus zijn in Arkel putdeksels weggehaald. Het gaat om putdeksels aan het Hoefpad, de Appeldreef, Kastanjelaan, Triangelstraat en Margrietstraat. Deze hele week is de gemeente bezig met het vervangen van de deksels. Plaatsen waar de putdeksels ontbreken, zijn gemarkeerd. De gemeente gaat uit van vandalisme en heeft aangifte gedaan bij de politie. Iedereen die iets heeft gezien dat in verband kan worden gebracht met de gestolen putdeksels, wordt verzocht om contact op te nemen met de politie van Giessenlanden (0900-8844).

 • Een maand Giessenlanden (column Werner ten Kate)

  (15-08-2013)

  Op 8 juli jl. werd ik door de Commissaris van de Koning beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Giessenlanden. Als ik deze column schrijf is het een maand later, en heb ik een maand met vele ontmoetingen en nieuwe indrukken achter de rug. 

  Meer info
 • Hoe veilig is onze gemeente?

  (14-08-2013)

  Veiligheidsmonitor 2013 gaat van start

  Hoe veilig is uw buurt? Bent u de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele van de vragen die in het kader van Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 175 inwoners van de gemeente Giessenlanden. 

  Meer info
 • Burgemeester bezoekt Hoogblokland en Hoornaar

  (13-08-2013)

  Waarnemend burgemeester Ten Kate heeft op 8 augustus Hoogblokland en Hoornaar bezocht. In Hoogblokland begon de route op de Bazeldijk bij geitenzuivelboerderij ‘De Bikkerhoeve’.

  Meer info
 • Burgemeester bezoekt Schelluinen en Arkel

  (01-08-2013)
  Donderdag 25 juli heeft burgemeester Ten Kate een eerste indruk opgedaan van de dorpen Schelluinen en Arkel. Willem van der Linden, voorzitter van het dorpsberaad, gaf burgemeester Ten Kate en wethouder De Groot op de fiets een rondleiding door Schelluinen.
  Meer info
 • Bezoek Noordeloos door Werner ten Kate

  (01-08-2013)
  Op woensdag 31 juli vervolgde burgemeester Ten Kate zijn kennismakingsronde met de gemeente met een bezoek aan Noordeloos. Hij werd om 9.30 uur ontvangen bij Wallaard Noordeloos bv door Henk Voormolen en Aco Wallaard van platform Noordeloos, Frida Wallaard van de Dorpswinkel en Henk Kuil, To van Asperen en Klazien de Groot van het dorpsberaad.
  Meer info
 • Kennismaking met Giessenlanden

  (24-07-2013)
  Waarnemend burgemeester Ten Kate zal de komende weken alle Giessenlandse dorpen bezoeken. Afgelopen week bracht hij een bezoek aan Giessenburg en Giessen-Oudekerk. Hij startte bij De Chinese schouw en voer van daaruit per sampan (Chinese fluisterboot) naar de Graanbuurt in Giessenburg.
  Meer info
 • Cursus politiek Actief

  (24-07-2013)
  Inwoners van Giessenlanden die geïnteresseerd zijn in politiek konden in de afgelopen periode gratis deelnemen aan de cursus ‘Politiek Actief’. Inmiddels is de cursus afgerond en hebben de deelnemers een certificaat ontvangen.
  Meer info
 • Toespraak wnd burgemeester Ten Kate

  (16-07-2013)

  leden van de raad, leden van het college, inwoners van Giessenlanden, geachte aanwezigen,

  Het is mij een eer, hier op deze plaats en in deze functie, voor u te mogen staan. En om mij de komende periode te mogen inzetten voor de gemeente Giessenlanden, en dus voor ú: inwoners van Arkel, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen.
  Meer info
 • Burendag 2013

  (11-07-2013)
  Dit jaar viert Nederland Burendag op 21 september. Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat gevierd wordt met buren en de buurt. Het is een dag om gezellig samen te komen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.
  Meer info
 • Gemeenten AV nemen zelf de regie voor samenwerking

  (09-07-2013)
  GORINCHEM - 10 juli 2013 – De gemeenten in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden nemen zelf de regie in handen als het gaat om samenwerking in de regio. Het voorstel wat zij hiervoor hebben gedaan bij de commissaris van de Koning Jan Franssen kon op zijn instemming rekenen. De belangrijkste conclusie is dat een externe commissie drie bestuurlijke modellen in kaart gaat brengen.
  Meer info
 • Waarnemend burgemeester

  (02-07-2013)
  Enige tijd geleden heeft de gemeente bekend gemaakt dat burgemeester Els Boot afwezig is wegens hartklachten. Omdat zij voorlopig nog rust moet houden en haar afwezigheid dus langer zal gaan duren, heeft de commissaris van de Koning besloten om met ingang van 8 juli 2013 de heer ir. W.E. (Werner) ten Kate tot waarnemend burgemeester van de gemeente Giessenlanden te benoemen. De heer Ten Kate is 43 jaar en lid van de VVD.
  Meer info
 • Burgerpanel Giessenlanden zoekt nieuwe leden

  (27-06-2013)

  Heeft u / heb jij een positief kritische blik? Wilt u/ wil jij meedenken over een nog betere dienstverlening van de gemeente? Het Burgerpanel Dienstverlening is op zoek naar nieuwe leden. We zijn met name op zoek naar vrijwilligers uit Schelluinen of Hoogblokland. Ook zouden we graag jonge mensen aan het panel toevoegen.

  Meer info
 • Scholen en culturele instellingen werken samen in cultuureducatie-project Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

  (26-06-2013)

  Op woensdag 26 juni vond een startbijeenkomst plaats voor het project ‘Cultuureducatie met kwaliteit’. Het project heeft als doel de persoonlijke ontwikkeling en creativiteit van kinderen te stimuleren door meer aandacht te besteden aan kunst en cultuur op school. Het cultuurproject is bestemd voor basisscholen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en is opgezet en uitgewerkt door de regionale schoolbesturen, de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik, Kunstgebouw en het Nationaal Glasmuseum. Het is de bedoeling dat in de komende periode meer regionale musea en andere culturele instellingen zich bij het project zullen aansluiten.

  Meer info
 • Verkeer en vervoer in Giessenlanden. Wat doet de gemeente?! (Jan de Groot)

  (13-06-2013)
  Iedereen in onze gemeente heeft te maken met verkeer en vervoer. Als gemeente hebben we een beleidsnota Verkeer en Vervoer vastgesteld. Van hieruit ondernemen we een heleboel acties. In deze column wil ik graag aandacht besteden aan een aantal acties waar u mogelijk in uw dagelijks leven mee te maken heeft of zult krijgen.
  Meer info
 • Mazelen geconstateerd in Alblasserdam

  (12-06-2013)

  In Alblasserdam is bij een aantal leden uit één gezin mazelen vastgesteld. De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen de GGD Zuid-Holland Zuid) heeft bron- en contactonderzoek ingesteld en biedt vaccinatie aan. De huis -en kinderartsen in de omgeving is geadviseerd alert te zijn op patiënten met mazelen en deze te melden bij de Dienst Jeugd en Gezondheid.

  Meer info
 • Afspraken op maandagavond

  (10-06-2013)

  Door een technische beperking kan er momenteel maar voor één loket online een afspraak worden gemaakt. Als u een afspraak probeert te maken voor maandagavond en de reserveringsmodule geeft aan dat er geen mogelijkheden meer zijn, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente via : (0183) 58 38 38. Mogelijk kunt u nog wel voor een afspraak terecht bij de tweede balie.

  Meer info
 • Vacature Dorpsberaad Noordeloos

  (06-06-2013)

  Dorpsberaad Noordeloos is op zoek naar:

  2 enthousiaste deelnemers Dorpsberaad Noordeloos (m/v)

  Binnenkort ontstaan er twee vacatures binnen ons Dorpsberaad. Graag komen wij in contact met enthousiaste Noordelozers die een steentje bij willen dragen aan de leefbaarheid van ons mooie dorp.

  Meer info
 • Start bouw woningen Schelluinen

  (06-06-2013)
  In de zomer van 2012 hebben de gemeente Giessenlanden, Adcim en Van den Heuvel Ontwikkeling & Beheer bv de handtekeningen gezet onder een voorstel om de kans op verkoopbaarheid van het woningbouwproject Over de Vliet 3 te vergroten. Het voorstel is een variant op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap waarbij de kopers kunnen meebeslissen over bijvoorbeeld de locatie, de woningtypologie en het ontwerp.
  Meer info
 • Zwaar vrachtverkeer geweerd op kleinere wegen

  (04-06-2013)

  Waterschap Rivierenland en de gemeenten in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden gaan samen het  zware vrachtverkeer op de 15-tons-wegen weren. Met de politie is afgesproken dat deze extra gaat controleren op de naleving van de regels. De maatregelen moeten de leefbaarheid en verkeersveiligheid in deze regio bevorderen.

  Meer info
 • Feestelijke start Woon-zorgcomplex Zes Molens Hoornaar

  (04-06-2013)

  Het is zover! De bouw van woon-zorgcomplex De Zes Molens in Hoornaar is gestart. Dit wil KleurrijkWonen uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan.

  Meer info
 • Enquête woonbehoefte Noordeloos

  (04-06-2013)
  Dorpsberaad Noordeloos is gestart met de inventarisatie van de woonbehoefte van inwoners van Noordeloos. Tijdens bewonersavonden en uit het woonbehoefteonderzoek van de gemeente Giessenlanden blijkt onder andere dat er in Noordeloos grote behoefte bestaat aan passende senioren- en starterswoningen.
  Meer info
 • Schoolvervoer

  (31-05-2013)
  De gemeente Giessenlanden heeft een “Verordening Leerlingenvervoer”. Ouders kunnen hierdoor in bepaalde gevallen een tegemoetkoming ontvangen in de vervoerkosten van hun schoolgaande kinderen. De gemeente kan ook het vervoer van en naar de school laten verzorgen, in plaats van een tegemoetkoming in geld toe te kennen.
  Meer info
 • Sport en cultuur manifestatie goed bezocht door Giessenlandse leerlingen

  (30-05-2013)
  Op vrijdag 24 mei vond in Hoornaar de ‘Spetterende Jeugd Manifestatie’ plaats. Het officiële startsein hiervoor werd door de wethouders Akkerman (Onderwijs) en Van Leeuwen (Cultuur) gegeven. Voor aanvang van het evenement lieten alle kinderen een ballon op.
  Meer info
 • Misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegengaan

  (22-05-2013)

  Vanaf juni 2013 registreert de gemeente de gehandicaptenparkeerkaarten die het aan zijn inwoners afgeeft in een landelijk register. Met die stap bindt de gemeente de strijd aan tegen diefstal en misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten.

  Meer info
 • Foto's openbare ruimte

  (21-05-2013)

  Op dit moment worden in Giessenlanden foto’s van de omgeving gemaakt door CycloMedia. Met speciaal uitgeruste voertuigen maakt CycloMedia 360 graden panoramafoto’s vanaf de openbare weg. 

  Meer info
 • Giessenburg SCHOON en gezellig

  (16-05-2013)
  Giessenburg is een dorp om trots op te zijn en dat willen wij met elkaar graag zo houden! De Halte is op zoek naar vrijwilligers die Giessenburg schoon willen houden EN die graag een praatje maken.
  Meer info
 • Eerste controlebericht NL-Alert door 1,4 miljoen mensen ontvangen

  (03-05-2013)

  Voor 6 mei a.s. stond een tweede landelijk controlebericht gepland. Aangezien Vodafone en T-Mobile niet tijdig konden garanderen dat zij op 6 mei NL-Alert óók via hun 3G-netwerk zouden uitzenden, is besloten het controlebericht van 6 mei te laten vervallen. 

  Meer info
 • Lintjesregen 2013

  (27-04-2013)

  Op vrijdag 26 april 2013 heeft burgemeester Els Boot 9 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Giessenlanders die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving.

  Meer info
 • Geslaagde eerste avond Politiek actief

  (25-04-2013)
  Op maandag 22 april was de eerste bijeenkomst van de cursus Politiek Actief. Deze eerste avond kregen de 21 deelnemers een introductie van ‘gastdocent’ burgemeester Els Boot. Ook stond algemene staatsinrichting op de agenda. Drie raadsleden waren aanwezig om hun ervaringen met de cursisten te delen.
  Meer info
 • DigiD beperkt beschikbaar

  (24-04-2013)

  DigiD is op dit moment beperkt beschikbaar. Dit kan betekenen dat u momenteel enkele producten niet af kunt nemen in onze webwinkel. Op www.digid.nl ziet u de laatste status. Excuses voor het ongemak.

 • Duurzame brug in park Giessenburg

  (19-04-2013)

  In het park van Giessenburg is onlangs een bijzondere brug geplaatst. Het brugdek is gemaakt van composiet. Dat is een licht bouwmateriaal van glasvezel versterkt kunststof. Dit materiaal heeft een zeer lange levensduur en is vrijwel onderhoudsvrij. Giessenlanden geeft daarmee het begrip duurzaamheid inhoud. 

  Meer info
 • Bouwen aan een vitaal en financieel gezond Giessenlanden

  (18-04-2013)
  “Elke verbetering is goed, als het maar niet ontaardt in een verandering.” Dat schreef ooit iemand die wel wist dat mensen vaak niet zitten te wachten op verandering. Toch ontkomen we daar niet aan. Tijden veranderen en daar moeten mensen en dus ook de gemeente op in blijven spelen.
  Meer info
 • Start restauratie tuinmuren begraafplaats Hoornaar

  (17-04-2013)

  Rondom de kerk van Hoornaar ligt de oude begraafplaats. Deze begraafplaats wordt omringd door gemetselde tuinmuren. Deze muren hebben een grondkerende functie en zijn in een slechte staat. De gemeente heeft daarom opdracht gegeven de muren te herstellen. De keermuur bij de kindergraven zal geheel worden hersteld.

  Meer info
 • Bloemen voor eerste bezoeker op afspraak

  (17-04-2013)

  De heer Eversen heeft als eerste inwoner zelf zijn afspraak gemaakt op de website van de gemeente. Hij was de eerste ‘bezoeker op afspraak’ en kreeg daarom een bloemetje toen hij in het klantcontactcentrum van het gemeentehuis zijn paspoort kwam verlengen.

  Meer info
 • Woonzorgcomplex Hoornaar start bouw

  (11-04-2013)

  In Hoornaar wordt binnenkort gestart met  de bouw van het Woonzorg-complex. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Reinbouw uit Dieren. Deze week heeft Reinbouw het ketenpark opgebouwd en naar verwachting zal in week 16 gestart worden met de heiwerkzaamheden. In de voorbereidingen naar deze werkzaamheden hebben een aantal weken geleden de vooropnames van de omliggende woningen plaatsgevonden.

  Meer info
 • Nieuwe gemeentegids in juli

  (10-04-2013)

  In juli komt er weer een nieuwe gemeentegids uit. Vorig jaar werkte de gemeente samen met uitgeverij De Kleine Media. De Kleine Media is echter onlangs overgenomen en is nu onderdeel van het bedrijf LokaalTotaal B.V.

  Meer info
 • Duurzaamheid in de praktijk (Jan de Groot)

  (21-03-2013)

  Je hoeft op het moment maar een krant open te slaan of je leest wel iets over duurzaamheid. Doordat er zoveel over wordt geschreven en gesproken bestaat het gevaar dat het een soort holle term wordt die te pas en te onpas wordt gebruikt.

  Meer info
 • Maatregelen tegen hard rijden op Neerpolderseweg Giessenburg

  (20-03-2013)

  Waterschap Rivierenland plaatst elektronische snelheidsborden langs de Neerpolderseweg in Giessenburg. Deze borden moeten automobilisten erop wijzen hoe hard ze rijden. De politie gaat ook extra snelheidscontroles houden.

  Meer info
 • Succesvolle klusdag NLdoet

  (18-03-2013)
  Door de opkomst van ouders, leerkracht, mensen van de Rotaryclub en wethouder Van Leeuwen-Klink spreekt CBS De Hoeksteen in Giessenburg van een succesvolle klusdag: ‘We hebben afgelopen zaterdag het zand in de zandbak kunnen vervangen, de tuin kunnen opknappen, de raamschilderingen in het speellokaal kunnen bijwerken en een aantal klussen in school kunnen uitvoeren.
  Meer info
 • Deel 6: Schenking aan de Voedselbank

  (14-03-2013)

  Onlangs is gemeente Giessenlanden benaderd door De Ridderlijke Duitsche Orde ‘Balije van Utrecht’. De gemeente is een samenwerking gestart met deze Ridderorde en we zullen u de komende weken laten weten wat dit voor de inwoners van Giessenlanden kan betekenen.

  Meer info
 • Bedrijfsbezoeken wethouder

  (14-03-2013)
  Onlangs heeft wethouder De Groot een bezoek gebracht aan Autobedrijf de Groot en de dorpswinkel in Noordeloos. De wethouder Economische zaken wil vanaf nu maandelijks 2 MKB-bedrijven bezoeken.
  Meer info
 • Cursus Politiek Actief

  (12-03-2013)
  Denkt u erover om actief te worden in de politiek? En wilt u graag meer weten over de werking van de lokale politiek in Giessenlanden? Dan is de gratis cursus Politiek Actief iets voor u.
  Meer info
 • Bel mij terug

  (07-03-2013)
  Geen zin in wachttijden aan de telefoon? Gelijk de juiste medewerker spreken? Maak dan gebruik van de Bel mij terug-knop.
  Meer info
 • Verplaatsing glasbak Noordeloos

  (06-03-2013)

  De glasbak die op de parkeerplaats bij het zwembad staat wordt tijdelijk verplaatst naar het Ovale stuiterplein. 

  Meer info
 • Cursus Politiek Actief

  (28-02-2013)
  Denkt u erover om actief te worden in de politiek? En wilt u graag meer weten over de werking van de lokale politiek? Dan is de cursus Politiek Actief iets voor u.
  Meer info
 • Masterplan Voorzieningen: Niet betalen voor leegstand maar samen slimme combinaties maken! (Els Boot)

  (20-02-2013)
  De gemeente Giessenlanden beschikt in alle dorpen over een ruim aantal voorzieningen. Al eerder zijn deze voorzieningen onderwerp van discussie geweest. De gemeente moet bezuinigen en dus zijn ook de voorzieningen onderwerp van discussie. Inmiddels weten we ook dat we van Rijkswege met aanzienlijke kortingen worden geconfronteerd. In onze visie ‘Giessenlanden: een vitaal perspectief’ hebben we aangegeven dat het gemeentebeleid gericht is op goede duurzame voorzieningen, behoud van leefbaarheid voor de inwoners van de dorpen en het zorgen voor een financieel gezonde gemeente. Dat zijn dan ook ons uitgangspunten geweest bij het maken van een masterplan voorzieningen. Maar wat is een masterplan Voorzieningen eigenlijk?
  Meer info
 • Restauratie tuinmuren begraafplaats Hoornaar

  (15-02-2013)

  Rondom de kerk van Hoornaar ligt de oude begraafplaats. Deze begraafplaats wordt omringd door gemetselde tuinmuren. Deze muren hebben een grondkerende functie en zijn in een slechte staat. De gemeente heeft daarom opdracht gegeven de muren te herstellen. 

  Meer info
 • Polderleven

  (13-02-2013)

  Deze week nam burgemeester Els Boot de toeristische gids ‘Polderleven’ in ontvangst. Deze gids is een uitgave van VVV Zuid-Holland in samenwerking met Den Haneker. 

  Meer info
 • Vanuit het Wmo-platform

  (07-02-2013)
  De Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is er voor iedereen. Ieder mens kan er mee te maken krijgen. Als mantelzorger of als zorgvrager. En de ouder wordende mens loopt daarbij het grootste risico. Want ouderdom komt vaak met gebreken.
  Meer info
 • Gezocht: Lid van de cliëntenraad van de RSD

  (05-02-2013)

  De cliëntenraad is er om de belangen te behartigen van cliënten van de Regionale Sociale Dienst (RSD) en voor alle niet uitkeringsgerechtigden met een minimum inkomen. 

  Meer info
 • Nederland Doet! (Elisabeth van Leeuwen-Klink)

  (31-01-2013)

  Een aantal weken geleden vond ik in mijn postvak een uitnodiging van het Oranje Fonds voor de actie Nederland Doet! Samen met vele organisaties in het land organiseert het Oranje Fonds de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Stichtingen, zorginstellingen, scholen en sportverenigingen kunnen zich aanmelden wanneer er een klus gedaan moet worden die ze op eigen kracht niet voor elkaar krijgen.

  Meer info
 • Leerlingenraad Samen op Weg geïnstalleerd

  (25-01-2013)

  Op donderdagmiddag 24 januari is groep 8 van de Samen op Weg naar het gemeentehuis gefietst. Er stond namelijk wat belangrijks te gebeuren: de installatie van de 5 leden van de leerlingenraad.

  Meer info
 • Naturalisatie

  (24-01-2013)
  Op woensdag 16 januari 2013 heeft loco-burgemeester Elisabeth van Leeuwen tijdens een naturalisatieceremonie 5 nieuwe Nederlanders welkom geheten in de gemeente Giessenlanden.
  Meer info
 • Let op: valse incasso gemeentelijke heffing

  (23-01-2013)

  De gemeente Giessenlanden waarschuwt inwoners voor een onterechte automatische incasso. Het gaat om een grootschalige, landelijke valse incasso-actie.

  Meer info
 • Nieuwjaarsontmoeting 2013

  (17-01-2013)
  Op 9 januari jongstleden vond de jaarlijkse Giessenlandse nieuwjaarsontmoeting plaats. Dit jaar werd de bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met verenigingen en ondernemers uit Hoornaar.
  Meer info
 • Glasvezel is de toekomst. Ook in Giessenlanden?

  (17-01-2013)
  Met grote regelmaat wordt er gerept over de enorme toename van het internetgebruik. Sprekende voorbeelden zijn de enorme stijging van het aantal aankopen via webwinkels en het gebruik van sociale media om met anderen te communiceren. Het gebruik van internet door particulieren en bedrijven zal alleen maar toenemen. De mogelijkheden worden elke dag groter. Goede en snelle internetverbindingen spelen dus een cruciale rol in het dagelijks leven van burgers.
  Meer info
 • In gesprek over AWBZ

  (16-01-2013)

  Krijgt u of uw naaste professionele  begeleiding of ondersteuning ? Dan weet u dat er veel gaat veranderen…Praat en denk met ons mee over de AWBZ- begeleiding!
  Door maatschappelijke ontwikkelingen en enorme bezuinigingen van de rijksoverheid gaat er veel veranderen voor mensen die nu professionele begeleiding krijgen binnen de AWBZ. Gemeenten zijn op dit moment aan het bekijken hoe ze met beperkte middelen deze begeleiding zo goed mogelijk kunnen organiseren.

  Meer info
 • Nieuwjaarstoespraak burgemeester Els Boot, 9 januari 2013

  (14-01-2013)
  Dames en heren hartelijke welkom op deze 7de Nieuwjaarsontmoeting nieuwe stijl. Een heel bijzonder welkom voor: Nieuwe bewoners en bestuurders
  Meer info
 • Van gemeentelijke naar regionale brandweer

  (08-01-2013)

  De brandweer in Giessenlanden heeft per 1 januari 2013 een grote organisatorische verandering meegemaakt. Op deze datum is ons brandweerkorps officieel overgegaan naar de regionale brandweer als onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Kortgezegd: de werkgever van ons brandweerpersoneel is gewijzigd, maar u als inwoner merkt hier niets van.

  Meer info
 • Op zoek naar alternatief voor Meer bewegen voor ouderen

  (19-12-2012)

  Meer bewegen voor ouderen (MBVO) is een voorziening waarbij senioren in groepsverband, een uur in de week, met elkaar sporten. Het werd georganiseerd door Rivas en financieel mogelijk gemaakt door subsidies van ZonMw en gemeente Giessenlanden. Onlangs werd echter bekend dat Rivas vanaf 1 januari 2013 stopt met het MBVO. 

  Meer info
 • Raadslid aan het woord: Bettie Piso, PvdA

  (30-11-2012)

  Op 25 oktober heeft de raad afscheid genomen van raadslid Adrie Beumkenen is zijn opvolger Bettie Piso beëdigd. Bettie was in de vorige periode ook al raadslid.

  Meer info
 • Sinterklaasintocht Schelluinen

  (28-11-2012)

  Burgemeester Boot en wethouder Akkerman heetten Sinterklaas en zijn pieten welkom in Schelluinen. 

  Meer info
 • Sluiting Wooninformatiepunt Arkel

  (28-11-2012)

  Vier jaar lang heeft KleurrijkWonen een Wooninformatiepunt (WIP) in de gemeente Giessenlanden gehad. Het WIP in Arkel was nodig om huurders in deze gemeente na de overname van het gemeentelijk woningbezit tijdelijk van extra dienstverlening te voorzien. Het aantal bezoekers geeft aan dat die extra dienstverlening na vier jaar niet meer nodig is. Daarom wordt het WIP in Arkel per 1 januari 2013 gesloten.

  Meer info
 • Wegwerkzaamheden in beeld

  (28-11-2012)

  Gemeente Giessenlanden wil inwoners goed informeren over werkzaamheden in de buurt. Op deze website vindt u daarom sinds kort een toepassing waarmee u precies kunt zien waar werkzaamheden plaatsvinden, in welke periode en welke manier u daar hinder van kunt ondervinden..

  Meer info
 • Ouderen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving (Column Elisabeth van Leeuwen-Klink)

  (22-11-2012)

  Onlangs werd door de seniorenraad en gemeente, de 55+beurs gehouden. Maar liefst 750 mensen kwamen naar Giessenburg om zich te laten voorlichten over allerlei onderwerpen. Het was een waardevolle middag.

  Meer info
 • Sportlaan Schelluinen

  (21-11-2012)
  De provincie Zuid-Holland heeft afgelopen weekend de werkzaamheden aan de Zandkaderotonde afgerond. Onderdeel van de aanleg van de nieuwe rotonde is de afsluiting van de Sportlaan voor gemotoriseerde voertuigen vanaf de Zandkade. Deze toegang naar de Sportlaan kan alleen nog worden gebruikt door fietsers en voetgangers.
  Meer info
 • Een boom voor de Biggentuin

  (15-11-2012)

  Op zaterdag 3 november jl. waren we weer even terug in de Biggentuin in Hoornaar om daar een klimboom te planten. Vorig jaar zijn we hier –samen met de buurbewoners- aan de slag gegaan met de aanleg van een natuurlijke speeltuin en met het planten van de boom werd het project afgerond.

  Meer info
 • Handtekeningen voor Odina

  (14-11-2012)

  Op maandag 12 november heeft Dameskoor Con Discrezione uit Arkel circa 600 handtekeningen aangeboden aan wethouder Jan de Groot. Met deze actie vraagt het koor aandacht voor het dorpshuis in Arkel.

  Meer info
 • Kansen voor bedrijven zijn kansen voor Giessenlanden

  (08-11-2012)

  De economie stagneert. Dagelijks horen we allerlei berichten over dit onderwerp. Terecht baart dit zorgen, want economische bedrijvigheid is de basis van ons bestaan. In de visie van het college ‘Giessenlanden, een vitaal perspectief’ besteden we ook aandacht aan de rol van de gemeente als het gaat om economische ontwikkeling. In onze bestemmingsplannen bieden we ondernemers diverse kansen.

  Meer info
 • Geslaagde veteranenbijeenkomst

  (08-11-2012)

  Op woensdag 31 oktober 2012 is de 4e Giessenlandse veteranenbijeenkomst gehouden. Zo’n 30 veteranen met eventuele partners kwamen in Het Bruisend Hart bijeen voor deze jaarlijkse ontmoeting. Thema van de bijeenkomst was deze keer Libanon. Na het delen van ervaringen werd de gebruikelijke groepsfoto gemaakt en daarna volgde het informele gedeelte: een gezellig samenzijn onder het genot van de traditionele ‘blauwe hap’.

  Meer info
 • Gezellige drukte tijdens tweede 55+Beurs

  (31-10-2012)

  Op woensdagmiddag 24 oktober werd de tweede 55+Beurs in Giessenburg gehouden.

  Meer info
 • Burgerjaarverslag 2011

  (30-10-2012)

  Het burgerjaarverslag 2011 staat voor u klaar. Niet zoals voorgaande jaren via de post in uw brievenbus, maar een digitale variant. Steeds meer zaken regelen we via de digitale snelweg. Als gemeente vinden we dat ook wij hierop moeten inspelen. Daarom maakten we dit jaar een digitaal burgerjaarverslag. Zo kijken we samen terug op een buitengewoon 2011.

  Meer info
 • Gladheidbestrijding

  (18-10-2012)
  Bij gladheid wordt alleen op de wijkontsluitende wegen en de hoofdwegen gestrooid. Dit betekent dat op straten in de wijken niet wordt gestrooid. De buitendienst van de gemeente blijft wel op diverse risicovolle plekken strooien, zoals voetpaden bij bruggen, hellingen en dijkopgangen.
  Meer info
 • Woningbouw Woonbuurt Arkel

  (18-10-2012)
  Op maandag 8 oktober sloten KleurrijkWonen en de gemeente een overeenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van woningbouw in deelgebied 4 van Centrumplan Arkel.
  Meer info
 • Wethouder Kraaijeveld heet ‘nieuwe’ jongste wethouder in regio welkom

  (11-10-2012)
  Wethouder Eelke Kraaijeveld (30) heeft het stokje als jongste wethouder van de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden overgedragen aan de iets jongere Elisabeth van Leeuwen-Klink (30) van de gemeente Giessenlanden. Van Leeuwen-Klink ontving een symbolische trofee uit handen van voormalig jongste wethouder Kraaijeveld. De trofee ‘De Uitdagende Stap’ symboliseert dat het goed is dat ook de jongere generatie kiest voor de politiek en daarin verantwoordelijkheid neemt om het verschil te maken.
  Meer info
 • De week van de opvoeding (Harmen Akkerman)

  (05-10-2012)
  Deze week is de week van de opvoeding. Dat betekent dat er deze week extra aandacht wordt geschonken aan de opvoeding van kinderen. Is dat niet raar? Opvoeding; dat moeten toch vooral de ouders doen? Moet de overheid zich daar wel mee bemoeien?
  Meer info
 • Samenwerking sociale veiligheid MerwedeLingelijn

  (05-10-2012)
  De partijen die samen werken aan de sociale veiligheid op de MerwedeLingelijn zetten de samenwerking voort tot en met 2018. Onlangs hebben ze hun handtekening gezet onder een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst van het Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn.
  Meer info
 • Aangepaste huurwoning beschikbaar

  (26-09-2012)
  In Arkel is een aangepaste huurwoning vrijgekomen. De woning, Pr. Irenestraat 1, is geschikt voor rolstoelgebruikers. De huur is € 595,11 per maand, bijkomende servicekosten € 2,95 (glas- en rioolfonds). Wij zijn op zoek naar een geschikte kandidaat voor deze woning.
  Meer info
 • Oproep aan Giessenlandse veteranen

  (20-09-2012)
  Woensdag 31 oktober vindt er een bijeenkomst plaats voor de veteranen uit onze gemeente om waardering tot uitdrukking te brengen voor hun inzet. Deze bijeenkomst duurt van 16.00 – 18.30 uur en vindt plaats in zalencentrum Het Bruisend Hart te Hoornaar.
  Meer info
 • vrijdag 21 september: gemeentehuis gesloten

  (19-09-2012)

  Op vrijdag 21 september is het gemeentehuis de gehele dag gesloten in verband met een gezamenlijke activiteit van het personeel.

 • Column Elisabeth van Leeuwen

  (13-09-2012)
  Daar zit ik dan. Aan de Groeneweg 33 te Hoornaar. Achter een groot, ietwat ouderwets, eikenhouten bureau. En het is rustig om me heen. Af en toe hoor je stemmen op de gang en zeer regelmatig komen er ambtenaren binnenlopen die me vol enthousiasme bijpraten over wat er speelt en waar ik vooral op moet letten. Maar dat is niets vergeleken met een klas vol pubers. Hoewel dicht bij huis ben ik in een andere wereld beland!
  Meer info
 • Service in Klantcontactcentrum

  (13-09-2012)
  Mocht u even moeten wachten in het klantcontactcentrum in ons gemeentehuis, dan kunt u sinds kort gebruik maken van het wifi-netwerk terwijl u wacht. Een extra service die wordt aangeboden aan bezoekers van het gemeentehuis.
  Meer info
 • Bericht voor woningzoekenden

  (06-09-2012)

  De regio AlblasserwaardVijfheerenlanden* heeft een regionale huisvestingsverordening opgesteld. Dit is gebeurd in overleg met gemeenten en woningcorporaties in de regio. 

  Meer info
 • Afvalbakken buitengebied

  (06-09-2012)
  Afvalbakken in onze gemeente worden regelmatig geleegd, gerepareerd of vernieuwd. Om een kostenbesparing te realiseren, zijn de afvalbakken buiten de bebouwde kom onlangs verwijderd. In de meeste gevallen werkt dit prima. Mocht u echter merken dat er in uw buurt door het verdwijnen van een afvalbak meer zwerfafval is ontstaan dan kunt u dit melden.
  Meer info
 • Verkeershinder Noordeloos

  (08-08-2012)

  Vanaf 13 augustus  begint de reconstructie en herinrichting van de Kerkstraat, het deel vanaf de Hobokenstraat en de Van Barneveltstraat. In de volgende fase volgt de Hobokenstraat, vanaf het dorpshuis richting de Noordzijde.

  Meer info
 • Naturalisatie ceremonie

  (08-08-2012)

  Op maandag 6 augustus 2012 heeft burgemeester Els Boot tijdens een naturalisatieceremonie een nieuwe Nederlander welkom geheten in de gemeente Giessenlanden. Na het uitspreken van de verklaring van verbondenheid kreeg mevrouw O.I.M. Gebril uit Egypte de bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap uitgereikt.  

  Meer info
 • Herdenken

  (08-08-2012)

  Op 15 augustus herdenken we de dag van de Japanse capitulatie in 1945, het formele einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.  Er geldt dan een vlagprotocol.

  Meer info
 • Meer sport en cultuur voor jeugd

  (13-07-2012)
  Op 4 juli ondertekenden O2A5 en de gemeente een overeenkomst voor een proef met een combinatiefunctionaris op de openbare scholen in Giessenlanden. De taak van een combinatiefunctionaris is om de jeugd enerzijds meer te laten sporten en anderzijds meer in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.
  Meer info
 • De ruggengraat van de samenleving: het verenigingsleven

  (05-07-2012)
  Een paar maanden geleden mocht ik als neutrale wethouder de trekking van de jaarlijkse verloting van de badmintonclub in Noordeloos, de Smidse Smashers, verrichten. Ja, lootjes trekken is een specialiteit van wethouders en als je daarvoor gevraagd wordt, is dat een eer om te doen. Ik dus naar de Smidse Berg. Met opzet een half uurtje te vroeg, want ik wilde de sfeer in de vereniging wel eens proeven.
  Meer info
 • Gevonden voorwerpen

  (05-07-2012)

  Vanaf 1 juli 2012 bewaart de politie Zuid-Holland-Zuid geen gevonden voorwerpen meer. Ook houdt de politie dan niet langer bij wie wat verloren heeft. In de wet is geregeld dat dit een taak is van de gemeente.

  Meer info
 • Openbare afvalbakken

  (21-06-2012)
  De afvalbakken in onze gemeente worden regelmatig geleegd, gerepareerd of vernieuwd. De afvalbakken die minder intensief werden benut zijn onlangs verwijderd om een kostenbesparing te realiseren. In de meeste gevallen werkt dit prima.
  Meer info
 • Nieuwe gemeentegids

  (14-06-2012)

  Volgende week wordt de nieuwe gemeentegids huis-aan-huis bezorgd. De gids vindt u nu ook op internet gemeentegids.dekleinemedia.nl/giessenlanden Mocht u vragen hebben of de gids niet hebben ontvangen? Stuur dan een mail naar communicatie@giessenlanden.nl vermeld in uw mail dan wel uw postcode en huisnummer.

  Meer info
 • Start uitwerking Visie 2030

  (07-06-2012)
  Alle acht gemeenteraden in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn akkoord met Visie 2030. Nu in alle raadsvergaderingen de visie is vastgesteld, kunnen de verschillende onderdelen van de visie verder worden uitgewerkt. Om te zorgen voor een breed gedragen visie is een bredere groep vertegenwoordigers uit de samenleving betrokken. Ook in het vervolgtraject wordt aan hen gevraagd om mee te denken.
  Meer info
 • Voetballen Giessenburg

  (07-06-2012)
  Het pleintje aan de Van Marlotstraat in Giessenburg is een populaire plek om te voetballen. Helaas zorgt de grote aanloop van jongeren steeds vaker voor problemen. Daarom wordt de voetbalvoorziening weggehaald van het plein en verplaatst naar de locatie van de skatebaan net buiten het dorp.
  Meer info
 • QR code

  (07-06-2012)
  Steeds vaker vindt u een QR- code op straat, in winkels op producten of in campagnes. Het is een manier om nog sneller en makkelijker een webadres te vinden. Dat doet u met een scanner op uw smartphone.
  Meer info
 • Catshuis (Harmen Akkerman)

  (19-04-2012)

  De eerste nacht na de geboorte van je eerste kind. Een spannend moment. Alles is nieuw en iedereen moet wennen. Veel ouders zullen dit herkennen. Als de baby een kik geeft, dan ga je kijken. Misschien is er wat aan de hand? Even later hoor je helemaal niets. Dan ga je weer kijken, want er zal toch niets aan de hand zijn? Gelukkig treedt er voor vader en moeder gewenning op. Dat bevordert de nachtrust.

  Meer info
 • Besturen is vooruitzien (Els Boot)

  (15-03-2012)

  De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het maken van een toekomstvisie: de Visie 2030. U heeft daar vast over gelezen in de krant.

  Meer info
 • Jeugdzorg 2012: opvoeden vanuit eigen kracht met soms een beetje hulp (Harmen Akkerman)

  (16-02-2012)
  Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten financieel en bestuurlijk verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog voor een groot deel bij de provincies. Het wordt een heel grote operatie. Gemeenten, ook Giessenlanden, moeten zorgen dat ze klaar zijn om het stokje over te nemen. In de Alblasserwaard Vijfheerenlanden organiseren we de jeugdzorg in regionaal verband. Ik vertel u graag hoe wij dat willen gaan doen.
  Meer info
 • AWBZ naar Wmo? We hebben elkaar nodig! (Wout de Jong)

  (12-01-2012)
  In politiek Den Haag is iedereen het er over eens dat enkele onderdelen van de AWBZ worden overgeheveld naar de Wmo. De gedachte hierachter is dat deze decentralisatie kansen biedt om de ondersteuning bij zelfredzaamheid en participatie -de Wmo- dichter bij de burger te organiseren. “Gemeenten, zo zegt het Rijk, zijn in staat de eigen kracht en mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk aan te spreken en maatwerk in de directe omgeving te realiseren.
  Meer info
 • Regelgeving (Jan de Groot)

  (15-12-2011)
  Nederland is een klein land en tevens een van de dichtstbevolkte landen op de wereld. Als inwoner vervult het me met trots dat Nederland tot de sterkste economieën behoort. De economie is immers de drager van onze welvaart. Het is dan ook van groot belang dat het bedrijfsleven, als motor hiervan, zich kan ontwikkelen en blijft innoveren.
  Meer info
 • Koers houden (Harmen Akkerman)

  (08-12-2011)

  Kent u dat? Wandelen in de mist? Dat hebben we pas geleden veelvuldig kunnen doen. Het geeft een bijzondere sfeer, want je loopt in een heel kleine wereld. Een kleine cirkel met vage grenzen. Dingen die iets verder weg staan, daar zie je hooguit wat contouren van. Wat zich achter die vage contouren bevindt weet je meestal wel maar zie je niet. En als je een stuk verder bent gelopen dan zie je de dingen waarvan je wist dat ze zouden komen heel scherp.

  Meer info
 • Nieuw gebruik- oud gebouw (Jan de Groot)

  (08-09-2011)

  Deze titel geeft het thema van de Open Monumentendag 2011 weer en is op verschillende manieren van toepassing op monumenten in Giessenlanden. Zaterdag 10 september kunt u veel monumenten met een herbestemming gaan bekijken tijden de monumentendag. Dit gegeven inspireert me om daar het een en ander over te schrijven.

  Meer info
 • Mayday, mayday (Wout de Jong)

  (18-05-2011)
  Als wethouder economische zaken én wethouder sociale zaken zie ik de laatste weken macro-economische ontwikkelingen op me afkomen die me zéér ongerust maken. Ik geef u een paar voorbeelden:
  Meer info
 • Vrijheid (toespraak burgemeester Els Boot tijdens 4 mei-herdenking)

  (12-05-2011)

  De ouderen onder u kennen hem nog wel: Reinhard Mey. De componist en liedjesschrijver. Zijn liedjes worden gekenmerkt door eenvoudige woorden en muziek. In combinatie met zijn mooie stem is elk liedje van hem een sprankelende waterval, vol van gevoel dat hij over zijn luisteraars uitstort. In een van zijn liedjes getiteld “Boven de Wolken”, zingt hij over een vriendin die hij wegbrengt naar het vliegveld. Maar het liedje gaat niet over afscheid. Terwijl hij het opstijgende vliegtuig nakijkt, denkt hij aan de wereld boven de wolken. Het refrein gaat als volgt:

  Meer info
 • Herdenken in Schelluinen (column burgemeester Els Boot)

  (28-04-2011)

  Op de Berkenlaan in Schelluinen staat een klein, onopvallend monument. Als je de tekst leest, zie je een aantal namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen. Jaarlijks herdenken de inwoners van Schelluinen de slachtoffers van die oorlog . Daar is het een goede plek voor.

  Meer info
 • Laat uw mening horen! (Harmen Akkerman)

  (14-04-2011)
  Waar het hart vol van is stroomt de mond van over. Dat gebeurt ook mij. Ik was onder de indruk van de ontluikende natuur en de prachtige omgeving. Daar schreef ik dus ook over in mijn vorige column. Dat leverde veel meer reacties op dan ik had verwacht. Er zijn veel mensen die genieten van de natuur en de omgeving.
  Meer info
 • Discussie over de voorzieningen, is discussie over de samenleving (Wout de Jong)

  (24-03-2011)
  In het najaar van 2010 hebben we in de gemeente uitvoerig over de bezuinigingen gesproken. Met ingang van 2014 moeten we per jaar € 2,5 miljoen bezuinigen, waarvan € 350.000 per jaar op de voorzieningen. Daarnaast moeten we tot maximaal € 170.000 per jaar op subsidies bezuinigen. In totaal hebben we het dan over een bezuiniging van € 520.000 op de activiteiten die het leven in onze dorpen juist zo bijzonder maken. En dat is geen eenvoudige opgave, maar ook geen onmogelijke.
  Meer info
 • Klant is koning (Els Boot)

  (03-03-2011)

  Afgelopen maandag hebben wij in Giessenlanden ons Klant Contact Centrum (KCC) officieel geopend. Dat was een mooi moment om nog eens stil te staan bij het nut en de noodzaak ervan. En dat wil ik hier dus ook nog maar eens doen.

  Meer info
 • Schelluinen in het groen (Harmen Akkerman)

  (17-02-2011)

  Ook al is het nog koud en regenachtig, binnen een week verwacht ik de eerste kieviten weer terug. Er valt dan weer meer te genieten in ons mooie groene landschap. Terecht dat in Schelluinen, na grote uitbreidingen op het terrein van industrie en infrastructuur, ook aandacht gevraagd is voor meer groen en de leefbaarheid in en om het dorp. In de afgelopen jaren zijn, in overleg met de inwoners van Schelluinen, diverse plannen hiervoor uitgewerkt. Inmiddels zijn we zover dat de uitvoering van de eerste plannen gaat beginnen.

  Meer info
 • Gaat er in Giessenlanden nog wel gebouwd worden? (Jan de Groot)

  (03-02-2011)

  Het antwoord op deze vraag kan ik volmondig met ja beantwoorden. Op dit moment is het misschien wat minder zichtbaar, maar de optelsom van de actuele bouwactiviteiten, goedgekeurde plannen en plannen in serieuze voorbereiding is indrukwekkend.

  Meer info
 • ‘There is no business like de zout-business’ (Wout de Jong)

  (20-01-2011)

  Een column die u hier en daar met een korreltje zout mag nemen.

  Eind december hoorden we in het gemeentehuis veel gerinkel. Het was niet zoals je zou verwachten het geluid van de kerstklokjes, maar het geluid van de kassa van de grootste zoutboer van Nederland, die toevallig in Hoornaar woont.

  Meer info
 • Bezuinigen in Giessenlanden, hoe gaat het verder? (column Harmen Akkerman)

  (13-01-2011)

  Op 6 september 2010 vond een inspraakavond plaats over de financiële toekomstplannen voor Giessenlanden. Als, toen nog, redelijk nieuwe wethouder in deze mooie gemeente was ik heel erg benieuwd naar het verloop van die avond. De avond overtrof zelfs mijn hoop. Niet alleen wilden de ruim honderd aanwezigen graag weten wat de stand van zaken was. Diverse insprekers gaven ook aan dat zij wilden meedenken over het oplossen van de toch wel zware problematiek.

  Meer info
 • Sneeuw (column burgemeester Els Boot)

  (23-12-2010)

  Het is tobben met het weer. De laatste weken is het koud, glad en wit. Gemeenten moeten woekeren met strooizout. Op sommige plekken, vooral in de woonstraten, wordt al niet meer gestrooid. Elke dag staan er op de wegen lange files van mensen die naar en van hun werk reizen. Mijn man kijkt met meer dan normale interesse elke avond naar de weerberichten.

  Meer info
 • Men kin in stien wol yn’e loft smite, mar dêr leart er gjin fleanen fan (column wethouder Harmen Akkerman)

  (09-12-2010)

  Als wethouder Jeugd en Gezin van deze gemeente wil je goed op de hoogte blijven en weten wat er bij de jeugd leeft. Dus lees je rapporten en artikelen en praat je met deskundigen. Ook hebben we vorig jaar allerlei bijeenkomsten georganiseerd waarin de jeugd kon aangeven wat beter kan in onze gemeente. Al deze bevindingen zijn meegenomen in de Jeugdnota die inmiddels is vastgesteld door de gemeenteraad. Maar uiteraard willen we het niet laten bij deze inventarisatie. Ik wil vaker aan de jeugd kunnen vragen wat zij van het gemeentelijk beleid vinden en van hen zelf horen of we nog op de goede weg zitten.

  Meer info
 • Ondernemend Giessenlanden (column Wout de Jong)

  (10-11-2010)

  “Op m’n zeventiende ben ik gestopt met werken, want toen werd ik ondernemer.” Deze gevatte uitspraak komt van één van de 65 ondernemers die we onlangs mochten begroeten tijdens een bijeenkomst van Ondernemend Giessenlanden en de gemeente. Die uitspraak typeert, in mijn ogen, de ware aard van de ondernemer. Die werkt namelijk niet om rijk te worden, maar om zijn passie of doelstelling te verwezenlijken. Zoals voor een kunstschilder geld zelden de belangrijkste drijfveer is, zo zal een ondernemer meestal ook niet in eerste instantie denken aan de nettowinst als hij iets onderneemt.

  Meer info
 • Geen alcohol onder de 16! (column Harmen Akkerman)

  (21-10-2010)

  Maar al te vaak blijkt dat er een ramp moet plaatsvinden voordat dingen echt veranderen. Als schrijnend voorbeeld gelden de Deltawerken, die pas van de grond kwamen na de watersnoodramp van 1953. Het was al langer bekend dat de dijken niet veilig genoeg waren maar dat wilden we niet zien.

  Meer info
 • Makkelijk (column Els Boot)

  (07-10-2010)

  Wanneer u een vergunning wilt aanvragen, krijgt u vanaf 1 oktober aanstaande te maken met een nieuwe wet: de Wabo ofwel de omgevingsvergunning. Door deze wet hoeft u verschillende vergunningen niet meer afzonderlijk aan te vragen. Alle aanvragen worden dan in een keer, met één vergunning geregeld.

  Meer info
 • Worsteling (wethouder Jan de Groot)

  (23-09-2010)

  Tijdens een van de discussies over de bezuinigingsnota vroeg een van de raadsleden zich af hoe een nieuw college in zo’n korte tijd met zulke drastische bezuinigingsvoorstellen kan komen. En welke ‘worsteling en momenten van twijfel’ de collegeleden wellicht hebben gehad. Ik zou daar graag iets over willen zeggen.

  Meer info
 • Solidariteit (column burgemeester Els Boot)

  (09-09-2010)

  In de Dikke Van Dale staat dat solidariteit vooral een gevoel is van één zijn met anderen. Solidariteit gaat over saamhorigheid. Het begrip solidariteit wordt vaak misbruikt. Vaak wordt in een oproep tot solidariteit vooral meer verwacht van degenen die opgeroepen worden dan door degene die roept. Een soort eenrichtingsverkeer dus. Maandagavond hoorde ik een echte oproep tot solidariteit. Daarover wil ik u vertellen.

  Meer info
 • Column Harmen Akkerman: Zelfstandig, vitaal en economisch gezond

  (26-08-2010)
  ´Zelfstandig, vitaal en economisch gezond’, dat is wat deze coalitie voor heeft met de gemeente Giessenlanden. Allereerst is daarvoor nodig dat de financiën op orde komen en dat dus de uitgaven niet hoger zijn dan de inkomsten.
  Meer info
 • Column Els Boot: Inbraken voorkomen door de kracht van het dorpsleven

  (06-05-2010)
  We wonen met z'n allen fijn in onze mooie Alblasserwaard. In onze dorpen kennen we bijna iedereen en andersom. We vertrouwen elkaar. Dus als je even voor een boodschap de supermarkt in loopt, laat je gewoon het raampje van je auto open, of doe je je fiets niet op slot. En waarom zou je het raam dicht doen en de deur op het nachtslot? Als dorpsbewoners, stelen we niet van elkaar.
  Meer info
 • Column Els Boot: Hoop geeft vleugels

  (24-12-2009)

  Mijn man en ik brengen onze zomervakanties graag door in Griekenland. Op weg daar naar toe, passeren we vele grenzen: Duitsland, Oostenrijk, Slovenie, Kroatie en tot slot Servië en Macedonië. En hoe vluchtig ook; soms zijn de beelden heel indrukwekkend. Met name de reis door de laatste twee landen blijft ons altijd lang bij. De verschrikkelijke armoede die je daar ziet, is verpletterend.

   

  Meer info
 • Werken aan een betere dienstverlening, samen met u! (column burgemeester Els Boot)

  (11-09-2009)

  Hoe vaak maakt u gebruik van producten en diensten van onze gemeente? Waarschijnlijk vaker dan u denkt. Als ik inwoners hier naar vraag dan noemen zij de bekende voorbeelden als de aanvraag van een uittreksel of het vernieuwen van een paspoort of rijbewijs. Maar toch heeft u veel vaker te maken met gemeentelijke diensten. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de plantsoenen die de gemeente bijhoudt, het vernieuwen van een schoolplein of een weg die wordt aangepast.

  Meer info
 • Crisis (column burgemeester Els Boot)

  (02-04-2009)

  Als je de krant openslaat of de televisie aanzet, dan kun je niet om de crisis heen. Sombere berichtgeving over banken die omvallen, faillissement van bedrijven, werkloosheid, etc. Ons kabinet onderhandelt over maatregelen om onze economie op gang te brengen en onze koopkracht op peil te houden.

  Meer info
Archief