Trouwen in Giessenlanden

Home > Producten en diensten > Trouwen in Giessenlanden

Trouwen of een geregistreerd partnerschap in Giessenlanden

U kunt in Giessenlanden in principe overal het ja-woord geven. Wel moet de locatie openbaar toegankelijk zijn. Daarnaast kent Giessenlanden vaste trouwlocaties: de trouwzaal van het gemeentehuis en de molen van Arkel. Hebt u vragen? Neem dan contact op met afdeling Dienstverlening via tel. (0183) 58 38 38.


Wat u moet weten

Ondertrouw

Voordat u gaat trouwen, moet u eerst aangifte doen van het huwelijk. Dat noemen we ook wel, “in ondertrouw gaan”. Ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap moet u aangifte doen. Dit doet u in de gemeente waar u woont. De aangifte kan maximaal één jaar en moet minimaal 14 dagen vóór de voltrekking worden gedaan. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. U kunt daarvoor bellen naar telefoonnummer (0183) 58 38 38.

U kunt een huwelijk of geregistreerd partnerschap sluiten in iedere gemeente in Nederland. Bij de aangifte geeft u aan in welke gemeente u wilt trouwen.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de huwelijksaangifte c.q. aangifte geregistreerd partnerschap een kopie van het geldige identiteitsbewijs in van uw getuigen.

Naamgebruik

Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Wilt u meer weten? Klik hier.


Trouwlocaties

Gemeentehuis Giessenlanden

 • De trouwzaal heeft maximaal 60 zitplaatsen en is versierd met schilderijen die door mensen met een handicap zijn gemaakt.
 • U kunt geen receptie in het gemeentehuis geven. Ook mag er geen drank geschonken worden.
 • U kunt op maandagochtend tussen 09.00 uur en 10.00 uur gratis trouwen in het gemeentehuis van Giessenlanden. Het huwelijk wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand voltrokken. Hierbij kunnen alleen twee getuigen aanwezig zijn. Er wordt geen toespraak gehouden.

Molen Jan van Arkel

Bent u van plan om te gaan trouwen met alleen de mensen om u heen waar u het meest om geeft? En bent u op zoek naar een unieke kleinschalige locatie? Kom dan een keer kijken in de oude monumentale korenmolen Jan van Arkel. Vanaf 1 februari 2014 kunt u in dit unieke pand trouwen. In de sfeervolle ruimte staan 30 stoelen. De rode loper ligt voor u klaar en de kaarsjes zullen branden. Als u wilt, kan de ruimte helemaal aangekleed worden: van stoellabel en geluksvogeltjes tot helium ballonnen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de trouwmogelijkheden op deze locatie? Neem dan contact op met Gonneke van Dijk via info@gonnekevandijk.nl of kijk op www.molenjanvanarkel.nl.

Andere trouwlocaties

U mag in principe overal in Giessenlanden trouwen. Vul daarvoor het aanvraagformulier in en stuur het naar ons op.
Wel gelden de volgende voorwaarden:

 • De locatie moet openbaar toegankelijk zijn
 • De locatie moet bereikbaar zijn
 • De locatie moet veilig zijn en de openbare orde mag niet worden verstoord
 • U moet toestemming hebben van de eigenaar of beheerder van het terrein
 • Er moeten toiletten zijn
 • U mag niet trouwen in de lucht of op het water
 • U dient het verzoek voor een alternatieve locatie minimaal zes weken voor de huwelijksdatum in
 • Er zijn extra kosten aan verbonden

De trouwambtenaren stellen zich voor

U kunt zelf de keuze voor een trouwambtenaar maken. Voor dat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, hebt u hier een persoonlijk gesprek mee. Zo kunnen zij bij de ceremonie een persoonlijke toespraak houden. Het is eventueel mogelijk om uw eigen trouwambtenaar de ceremonie te laten leiden. Hier zijn voorwaarden aan verbonden die u na kunt vragen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, telefoonnummer: (0183) 58 38 38.


Kosten

Huwelijk c.q. geregistreerd partnerschap
op zondag: € 713,00
op maandag en dinsdag:  
1. van 09.00 uur tot 10.00 uur  gratis
2. van 10.00 uur tot 16.00 uur  € 353,00
3. op de overige uren  € 490,00
op woensdag tot en met vrijdag:  
1. van 09.00 uur tot 16.00 uur  € 353,00
2. op de overige uren  € 490,00
op zaterdag  
1. van 11.00 uur tot 14.00  € 657,00
2. op de overige uren  € 713,00
   
Huwelijk vaste locatie Molen Jan van Arkel € 50,00 extra
Huwelijk op eigen locatie  € 240,00 extra
Trouwboekje  € 24,75
Getuige van de gemeente  € 26,75
Aanvraag tot het benoemen van een eigen buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor 1 dag € 109,25

 

 • Trouwlocatie molen Jan van Arkel

  Ben je van plan om te gaan trouwen, met alleen de mensen om je heen waar je het meest om geeft...en ben je op zoek naar een unieke kleinschalige locatie? Kom een keer kijken in de oude monumentale korenmolen Jan van Arkel! 

 • Impressie trouwzaal gemeentehuis

 • Kunstwerken Syndion fleuren trouwzaal Giessenlanden op

  De clienten van Atelier het Tolhuis (Syndion) hebben maar liefst 29 kunstwerken gemaakt om de trouwzaal van Giessenlanden meer kleur te geven.
 • Overzicht trouwambtenaren

  Bij de gemeente Giessenlanden zijn vier trouwambtenaren werkzaam. De officiële naam van een trouwambtenaar is Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). U kunt in Giessenlanden zelf kiezen welke BABS uw huwelijksvoltrekking begeleidt. Elke trouwambtenaar heeft immers een eigen werkwijze en stijl.

   

  Door te klikken op 'Vraag & antwoord', leert u de trouwambtenaren beter kennen!