Trouwen in Giessenlanden

Home > Producten en diensten > Trouwen in Giessenlanden

Trouwen of een geregistreerd partnerschap in Giessenlanden

U kunt in Giessenlanden in principe overal het ja-woord geven. Wel moet de locatie openbaar toegankelijk zijn. Daarnaast kent Giessenlanden vaste trouwlocaties: de trouwzaal van het gemeentehuis en de molen van Arkel. Hebt u vragen? Neem dan contact op met afdeling Dienstverlening via tel. (0183) 58 38 38.


Wat u moet weten

Vanaf 1 september 2015 hoeft u geen aangifte meer te doen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt een schriftelijke melding doen of persoonlijk op afspraak. Dit doet u bij de gemeente waar u wilt trouwen of waar u zich als partners wilt registeren. Doe de melding minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum. U hoeft niet te betalen voor een melding voorgenomen huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. 

Wilt u in de gemeente Giessenlanden trouwen?

•    Print het formulier dat op uw situatie van toepassing is en stuur het ingevuld naar de gemeente samen met kopieën van geldige legitimatiebewijzen van aanstaande echtgenoten / partners en getuigen.
•    Gemeente Giessenlanden, Postbus 1 | 4223 ZG | Hoornaar.
•    De gemeente stuurt u een ontvangstbevestiging met de datum waarop u de melding van uw voorgenomen huwelijk heeft gedaan.
•    De gemeente controleert uw gegevens. In sommige gevallen is er meer informatie nodig. Dan krijgt u bericht van de gemeente.
•    Wilt u in een andere gemeente trouwen? Neem dan contact op met die gemeente.

Formulieren voor melding

 1. voor Nederlanders, EU onderdanen of verblijfsvergunning regulier of asiel onbepaalde tijd 
 2. voor alle andere situaties

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de melding huwelijk c.q. melding geregistreerd partnerschap een kopie van het geldige identiteitsbewijs in van uw getuigen.

Naamgebruik

Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Wilt u meer weten? Klik hier.

Verhuizing

Gaat u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap verhuizen? Dit moet u zelf doorgeven.
 


Trouwlocaties

Gemeentehuis Giessenlanden

 • De trouwzaal heeft maximaal 60 zitplaatsen en is versierd met schilderijen die door mensen met een handicap zijn gemaakt.
 • U kunt geen receptie in het gemeentehuis geven. Ook mag er geen drank geschonken worden.
 • Op maandag- en dinsdagmorgen tussen 09.00 en 10.00 uur kunt u terecht voor de gratis huwelijksvoltrekking. De ceremonie duurt ongeveer 5 minuten en wordt voltrokken in een spreekkamer door een medewerker van de afdeling Dienstverlening. Er wordt geen toespraak gehouden en er wordt geen muziek gedraaid. Een locatiekeuze is bij een gratis huwelijk niet van toepassing. In de spreekkamer zijn maximaal 6 zitplaatsen beschikbaar, voor het bruidspaar en de getuigen.

Molen Jan van Arkel

Bent u van plan om te gaan trouwen met alleen de mensen om u heen waar u het meest om geeft? En bent u op zoek naar een unieke kleinschalige locatie? Kom dan een keer kijken in de oude monumentale korenmolen Jan van Arkel. Vanaf 1 februari 2014 kunt u in dit unieke pand trouwen. In de sfeervolle ruimte staan 30 stoelen. De rode loper ligt voor u klaar en de kaarsjes zullen branden. Als u wilt, kan de ruimte helemaal aangekleed worden: van stoellabel en geluksvogeltjes tot helium ballonnen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de trouwmogelijkheden op deze locatie? Neem dan contact op met Gonneke van Dijk via info@gonnekevandijk.nl of kijk op www.molenjanvanarkel.nl.

Andere trouwlocaties

U mag in principe overal in Giessenlanden trouwen. Vul daarvoor het aanvraagformulier in en stuur het naar ons op.
Wel gelden de volgende voorwaarden:

 • De locatie moet openbaar toegankelijk zijn
 • De locatie moet bereikbaar zijn
 • De locatie moet veilig zijn en de openbare orde mag niet worden verstoord
 • U moet toestemming hebben van de eigenaar of beheerder van het terrein
 • Er moeten toiletten zijn
 • U mag niet trouwen in de lucht of op het water
 • U dient het verzoek voor een alternatieve locatie minimaal zes weken voor de huwelijksdatum in
 • Er zijn extra kosten aan verbonden

De trouwambtenaren stellen zich voor

U kunt zelf de keuze voor een trouwambtenaar maken. Voor dat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, hebt u hier een persoonlijk gesprek mee. Zo kunnen zij bij de ceremonie een persoonlijke toespraak houden. Het is eventueel mogelijk om uw eigen trouwambtenaar de ceremonie te laten leiden. Hier zijn voorwaarden aan verbonden die u na kunt vragen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, telefoonnummer: (0183) 58 38 38.


Kosten

Huwelijk c.q. geregistreerd partnerschap
op zondag: € 713,00
op maandag en dinsdag:
1. van 09.00 uur tot 10.00 uur gratis
2. van 10.00 uur tot 16.00 uur € 353,00
3. op de overige uren € 490,00
op woensdag tot en met vrijdag:
1. van 09.00 uur tot 16.00 uur € 353,00
2. op de overige uren € 490,00
op zaterdag
1. van 11.00 uur tot 14.00 € 657,00
2. op de overige uren € 713,00
Huwelijk vaste locatie Molen Jan van Arkel € 50,00 extra
Huwelijk op eigen locatie  € 240,00 extra
Trouwboekje € 24,75
Getuige van de gemeente € 26,75
Aanvraag tot het benoemen van een eigen buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand voor 1 dag € 109,25

 • Trouwlocatie molen Jan van Arkel

  Ben je van plan om te gaan trouwen, met alleen de mensen om je heen waar je het meest om geeft...en ben je op zoek naar een unieke kleinschalige locatie? Kom een keer kijken in de oude monumentale korenmolen Jan van Arkel! 

 • Impressie trouwzaal gemeentehuis

 • Kunstwerken Syndion fleuren trouwzaal Giessenlanden op

  De clienten van Atelier het Tolhuis (Syndion) hebben maar liefst 29 kunstwerken gemaakt om de trouwzaal van Giessenlanden meer kleur te geven.
 • Overzicht trouwambtenaren

  Bij de gemeente Giessenlanden zijn vier trouwambtenaren werkzaam. De officiële naam van een trouwambtenaar is Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). U kunt in Giessenlanden zelf kiezen welke BABS uw huwelijksvoltrekking begeleidt. Elke trouwambtenaar heeft immers een eigen werkwijze en stijl.

  Door te klikken op 'Vraag & antwoord', leert u de trouwambtenaren beter kennen!